Pretraga

Ogromni neboder počeo tonuti u tlo: Vrh nebodera nagnuo se za 60 centimetara

A- A+

Iako se na neboderima visokim 200 metara očekuje par centimetara pomaka u smjeru tla, kod slučaja nebodera The Millennium Tower u San Franciscu, to pomaknuće je nažalost puno veće. Cijela situacija oko nebodera se pokušava riješiti već nekoliko godina, no i dalje nije definirano hoće li ga srušiti ili pokušati uspraviti.

Millennium Tower | Screenshot/Youtube

Neboder koji je dobio nagrade za Structural Engineering Project of the Year i American Concrete Institution Award for Construction, tone sve dublje i dublje, doslovno i figurativno. Kako je objavio B1M, potražnja za neboderovim luksuznim stanovima bila je tolika da su vlasnici preprodavali svoje stanove po dva do tri puta većoj cijeni koju su prvobitno platili za njih, a penthouse se prodavao za 9,8 milijuna dolara.

Svi se neboderi tijekom života slegnu u zemlju, a pomicanje je planirano tijekom projektiranja, no 2016. godine postalo je očito da zgrada tone mnogo dublje i brže nego što se očekivalo. Što je još gore, počela se i naginjati. Naravno kako to uvijek biva, svi su odmah počeli gledati sami sebe, projektanti, arhitekti, vlasnici stanova, grad San Francisco, i odmah se počeli međusobno tužiti jer svi pretpostavljaju da popravak ovakve magnitude sigurno nije jeftin.

Zašto je neboder počeo tonuti tolikom brzinom?

Ron Hamburger, inženjer koji vodi projekt za rješavanje problema, okrivljuje građevinske radove na obližnjem gradilištu. Dok su radili na Salesforce Transit Centru, radnici su iskopali rupu od 18 metara i ispumpali milijune litara vode iz zemlje.

Salesforce Park i Millennium Tower | Screenshot/GoogleEarth

Prema Hamburgeru, vađenje toliko vode iz tla stvorilo je učinak koji se naziva “zbijanje tla”, zbog čega se tlo ispod tornja počelo sabijati mnogo bržom brzinom od predviđene. Uz to, puno vode je ispumpano iz tla izravno ispod Millennium Towera dok se gradio, mnogo prije nego što je tlo probijeno u Salesforce Transit Centru.

Točni detalji ostaju nejasni, ali ono što je očito jest da se tlo na kojem se nalazi neboder ne ponaša prema očekivanjima. Iako toranj ostaje useljiv i, po svemu sudeći, siguran u trenutku pisanja ovog teksta građevina je nagnuta 60 centimetara prema zapadu i 20 centimetara prema sjeveru. No jedna stvar je jasna, situaciju treba stabilizirati što je prije moguće.

Kako izravnati zgradu od skoro 200 metara?

Plan ispravljanja nagiba bio je nadodati 52 dodatna stupa, vrsta temelja umetnuta duboko u zemlju, bila bi postavljena ispod sjevernog i južnog kraja zgrade, postavljena kroz nogostup i ispod glavnog temelja zgrade. Te bi se gomile protezale izvan izvornog temelja, dosežući 76 metara dubine do sloja stijene. Ovo je proces koji se naziva “učvršćivanje” i prilično je uobičajen. Hamburger je namjeravao da ovi novi stupovi izjednače 50 posto nagiba zgrade tijekom sljedećih 10 godina, izravnavajući ostatak tijekom sljedećih pola stoljeća.

Izdvojeni članak

Temeljna ploča ili trakasti temelji, koja je opcija bolja prilikom izgradnje kuće?

Radovi na popravku su započeli u studenom 2020., no do sljedećeg ljeta postalo je jasno da to neće ići u potpunosti po planu. Otkriveno je da bi instalacija ovih novih stupova zapravo mogla dodatno pogoršati nagib nebodera, pridonoseći daljnjih 12 centimetara nagiba na vrhu. Novi stupovi bili su dizajnirani da zaustave potonuće kada su zabijeni u stijenu i pričvršćeni za neboder, operacija je zakazana za kasnije u 2022. godini.

Međutim, postoji bojazan da su rupe koje su iskopane za naknadnu ugradnju uzrokovale još veće pomicanje tla, a kasnije je otkriveno da su građevinski timovi također ostavili jedan do četiri dana razmaka između uklanjanja tla i umetanja fugiranja s ciljem smanjenja opasnosti od urušavanja tla. Hamburgeru je trebao novi plan.

Koji je slijedeći korak poravnanja nebodera?

Na ročištu u siječnju 2022. iznesena je nova shema popravljanja tornja. Nova 52 stupa u izvornom popravku bila bi zamijenjena s 18. Ovih 18 stupova išlo bi još dublje pod zemlju, a budući da bi ih bilo manje, bilo bi manje narušavanja tla ispod zgrade. Ovaj novi plan je trenutno u pregledu i odlučit će se do ožujka 2022., vjerojatno će se nastaviti, ali će dodatno povećati trošak popravka sa 100 milijuna USD na procijenjenih 500 milijuna USD.

Izdvojeni članak

Rusija gradi novu rutu za prijenos goriva, skratit će put za 30 dana

Hamburger tvrdi da bi se Millennium Tower trebao nagnuti više od 180 cm da ne bi mogao izdržati potres, što je daleko od sadašnjeg nagiba od 60 cm. Uz to, zgrada bi postala neupotrebljiva ako vodovod i liftovi prestanu raditi, a to bi se moglo dogoditi kada nagib dođe do 100 cm. Dakle, za inženjere je to utrka s vremenom za stabilizaciju stranice, s milijunima dolara u igri. Ali ovo je više od studije slučaja o tome što može poći po zlu — to je i podsjetnik na to koliko je inženjering modernih megaprojekata zapravo robustan.

Masivne zgrade s niskom tolerancijom kvarova izgrađene su na kompaktnom tlu na mjestima diljem svijeta, i praktički niti jedna od njih ne pati od problema koje smo vidjeli ovdje u San Franciscu. A činjenica da Hamburger i njegov tim inženjera čak mogu pokušati podići neboder od 197 metara svjedoči koliko je daleko stigla građevinska industrija.

Copy link
Powered by Social Snap