Pretraga

Otvorene prijave za glavni projekt: Zbog neadekvatnih uvjeta vatrogasci bi uskoro mogli dobiti novi dom

A- A+

Grad Šibenik uskoro bi mogao imati novi Vatrogasni dom, ali i Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena. Natječaj javne nabave objavljen je u Narodnim novinama, a realizacija projekta planira se na površini većoj od 17 tisuća kvadratnih metara. Projektom se teži riješiti problem trenutnog neadekvatnog smještaja Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

Vatrogasni dom Šibenik, ilustracija | foto: Grad Šibenik

Dom Javne vatrogasne postrojbe Šibenik trenutno je smješten u samom centru grada, nedaleko od Poljane, novouređenog glavnog gradskog trga.

Grad Šibenik otvorio je putem Narodnih novina postupak javne nabave glavnog i izvedbenog projekta za novi Vatrogasni dom Šibenik. Riječ je o projektu izgradnje novog doma za JVP Šibenik s potencijalom prerastanja u Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena.

Izgradnja Doma planira se realizirati na površini od 17.300 kvadratnih metara u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova, a za njega je već ishodovana lokacijska dozvola.

Vatrogasni dom Šibenik, ilustracija | foto: Grad Šibenik

Rješavanje trenutnih neadekvatnih uvjeta

Vatrogasni dom Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika trenutno se nalazi u samom centru grada što se pokazalo izrazito neprikladnim za svakodnevni rad vatrogasaca.

– To se prvenstveno odnosi na prometnu gužvu u ljetnim mjesecima, ali i na nedostatak prostora u sadašnjoj zgradi i oko nje. Realizacijom ovog projekta znatno će se povećati efikasnost djelovanja šibenskih vatrogasaca, a u skoroj budućnosti i Vatrogasne zajednice Grada Šibenika, navodi zamjenik šibenskog gradonačelnika, ujedno i načelnik stožera civilne zaštite Grada Šibenika, mr.sc. Danijel Mileta.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Za izradu idejnog projekta vatrogasnog doma ne postoje šablonski propisi pa je njegova izrada bila temeljena na iskustvu i potrebama pripadnika Javne vatrogasne postrojbe.

– Tako će biti i kod izrade glavnog, odnosno izvedbenog projekta, dodao je Mileta.

Ukupna procijenjena vrijednost nabave izrade glavnog i izvedbenog projekta s tender dokumentacijom je proračunskih 440 tisuće kuna bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 19. travnja 2021. godine.

Vatrogasni dom Šibenik, ilustracija | foto: Grad Šibenik

Vizija budućeg Vatrogasnog doma

Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika trenutno broji 60 vatrogasaca, a planira se i povećanje tog broja. Svi prostori Vatrogasnog doma dimenzionirani su tako da zadovoljavaju potrebe minimalno 50 posto postrojbe u radnoj smjeni.

Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3.555 kvadratnih metara, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2.343 kvadratna metra. Tlocrt zgrade obuhvaća podrum, prizemlje i jedan kat s vatrogasnim tornjem s dodatnim katovima predviđenim za vatrogasne vježbe.

– U prizemlje su smješteni sadržaji: garaža, spremišta zaštitne opreme, spremište rezervne i skupne zaštitne opreme, servis vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, praonica, toranj, servis dišnih aparata, hall, hodnik, dnevni boravak i kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice.

Izdvojeni članak

Bivša vojarna postaje novi koncertni prostor, skate park i dvorana za penjanje

Na prvom katu doma predviđeni su sadržaji poput spavaonice, garderobe, sanitarnih čvorova s kupaonicama, operativna soba, soba za odmor i PVS dvorana.

– U svaku garažu može se smjestiti dva vozila po dužini, koja mogu djelovati istovremeno i pojedinačno bez ograničenja, jer je pristup u garaže omogućen s obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže.

A budući Vatrogasni dom ima potencijal postati i Centar od izuzetne važnosti za budućnost.

– Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje Centra za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, što novi Vatrogasni dom ima tendenciju postati, je oko 40 milijuna kuna i već smo počeli tražiti izvore sufinanciranja, zaključuje Mileta.

Vatrogasni dom Šibenik, ilustracija | foto: Grad Šibenik

Copy link
Powered by Social Snap