Pretraga

Počinje velika obnova zgrade željezničkog kolodvora u jednom od najvećih hrvatskih gradova

A- A+

Vrijednost radova na obnovi zgrade osječkog željezničkog kolodvora je 25,6 milijuna kuna (bez PDV-a), a rok izvođenja 24 mjeseca od uvođenja izvođača u posao, istaknuto je u Osijeku gdje su ugovor o radovima na obnovi potpisali predstavnici HŽ Infrastrukture i izvođača radova, tvrtke Projektgradnja plus.

Foto: Unsplash

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i predsjednik Uprave Projektgradnje plus Miljenko Zovko, a na potpisivanju je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U sklopu obnove kolodvorskoj zgradi vratit će se njezin izvorni vanjski oblik, uredit će se pročelje i interijer, sanirati peronske nadstrešnice te poboljšati energetska učinkovitost zgrade i ostali tehnički sustavi, stoji na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Ministar Butković je ocijenio kako je, nakon obnove željezničkog kolodvora u Rijeci, “ovo jedan dobar korak naprijed”, jer HŽ Infrastruktura u Osječko-baranjskoj županiji kreće s dugoočekivanim projektom obnove kolodvora u Osijeku, a nakon obnove kolodvora u Laslovu, koja je pred završetkom.

Izdvojeni članak

Osijek: Zapušteni povijesni prostor postaje suvremeni turistički centar

Izgradnja međunarodnog cestovnog 5c koridora ide bolje od očekivanog

Govoreći o ostalim projektima u županiji, Butković je naveo kako izgradnja međunarodnog cestovnog 5c koridora, vrijednog 470 milijuna kuna, “ide i bolje od očekivanog” pa vjeruje “da ćemo do kraja 2023. doći do granice s Mađarskom te da će usporedo i mađarska strana završiti svoj dio”.

Najavio je i kako bi u obnovi cestovne infrastrukture uskoro trebali početi radovi na obnovi državne ceste D2, kod naselja Normanci, u duljini od 18 kilometara, te ceste Nemetin-Aljmaš, a što su projekti vrijedni oko 150 milijuna kuna.

U Osijeku smo uključeni u projekt obnove tramvajske infrastrukture, vrijedan 220 milijuna kuna, koji još nije ugovoren i očekujem da se to riješi što prije, jer smo osigurali bespovratna sredstva, koja se moraju potrošiti. Nastavit će se s projektom nabave novih autobusa za devet hrvatskih gradova, a sve su to projekti koji se s 85 posto iznosa financiraju bespovratnim sredstvima, a 15 posto iz državnog proračuna, istaknuo je Butković.

Izdvojeni članak

Ništa od rekonstrukcije: Osječani ponovno ostaju bez Copacabane

Radovi bi trebali početi u roku od dva mjeseca

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić podsjetio je da je osječki kolodvor zadnji put obnavljan 2006. godine, a nakon današnjeg potpisivanja ugovora radovi na obnovi bi trebali početi u roku od dva mjeseca.

Istaknuo je da HŽ Infrastruktura u Slavoniji obnavlja i kolodvor Laslovo, što je projekt vrijedan 16 milijuna kuna, a u tijeku je modernizacija dionice Vinkovci-Vukovar, vrijednosti 540 milijuna kuna.

Kroz projekt koji sufinancira Svjetska banka u Slavoniji moderniziramo devet cestovno-željezničkih prijelaza, a u planu je još jedanaest i ubrzo očekujemo natječaj, rekao je Kršić.

Copy link
Powered by Social Snap