Pretraga

Pogledajte kako izgleda novi moderni autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

A- A+

Grad Slavonski Brod uskoro bi trebao službeno otvoriti novoizgrađeni autobusni kolodvor koji će zadovoljavati najviše ekološke standarde. Sastojat će se od ukupno tri paviljona te osim standardnih sadržaja poput garderobe, toaleta, pekarnice, kioskai  caffe bara bit će opremljen i punionicama na električnu energiju.

Autobusni kolodvor Slavonski Brod | Foto: Grad Slavonski Brod

Gradnja kolodvora započela je u svibnju 2020. godine, a radovi se ovog mjeseca privode kraju. Projekt u potpunosti financira grad Slavonski Brod, a upravu grada smo tražili više informacija o gradnji, ali i ekološkim standardima koje zgrada zadovoljava.

Radi se o projektu kojega su izradili arhitekti Vedran Pedišić (glavni arhitekt) te Ida Katić i Marina Petrač iz arhitenktonskog ureda SANGRAD+AVP. Zgrada kolodvora je prizemnog, pravilnog tlocrtnog oblika. Zatvoreni dio čine tri paviljona različitih volumena i namjena.

Autobusni kolodvor Slavonski Brod | Foto: Grad Slavonski Brod

U prvom paviljonu bit će kiosk, mjenjačnica, gradska blagajna i pekara, u drugom paviljonu nalazit će se kafić, spremište i garderoba, a treći paviljon činit će čekaonica, prodaja karata, prometni ured i garderoba, wc-i, kuhinja i uredi.

Iz grada su nam rekli i kako je nivo prizemlja za cca 50 cm odignut od kote okolnog terena. Preko rampi se prilazi na platoe s kojih je dalje omogućen ulaz u paviljone, dok na sjevernoj fasadi plato formira vanjske klupe. Svaki od spomenutih paviljona ima pristup preko dvije rampe, istočno i zapadno od samog paviljona. Na dijelovima platoa i rampi nalaze se otvori predviđeni za prodor stabala.

Autobusni kolodvor Slavonski Brod | Foto: Grad Slavonski Brod

Autobusni kolodvor Slavonski Brod | Foto: Grad Slavonski Brod

Južna fasada zgrade većim dijelom je puna s djelomično razmaknutim fasadnim elementima na određenim pozicijama i na mjestima pristupa prema paviljonima. Na istočnim, zapadnim i sjevernim fasadama paviljona većim su dijelom predviđene staklene stijene. Krov je tretiran kao ljevak, pokriven je limom, povremeno zasječen prodorima namijenjenim krošnjama stabala.

Eko standardi i punionice

Iz grada su nam rekli i kako je građevina niskoenergetska te koristi dizalice topline na zrak. Prva je građevina autobusnog kolodvora u Hrvatskoj koja sadrži i punionicu za vozila na električni pogon, a također i sadrži podzemne spremnike za prikupljanje otpada.

Izdvojeni članak

Ekonimist pohvalio Fond za obnovu: “Prvo tijelo javne vlasti u Hrvatskoj sa potpunom transparentnošću”

Pogledajte kako izgleda novi moderni autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap