Pretraga

Pogledajte kako će izgledati nacionalni nogometni stadion Srbije vrijedan čak 257 milijuna eura

A- A+

Počela je gradnja u beogradskoj gradskoj općini Surčin, a srpska nogometna reprezentacija trebala bi na njemu zaigrati već 2025. i to ispred 52 tisuće gledatelja. U sklopu kompleksa nalazit će se i trgovački centar, nogometna akademija i muzej Nogometnog saveza Srbije.

Projekcija izgleda nacionalnog stadiona Republike Srbije | Foto: Ministarstvo financija Republike Srbije

Na novom stadionu igrat će samo srpska reprezentacija, a nosit će prikladno ime – Srbija. Izgradnja će koštati 257 milijuna eura, srpsko Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Urbanistički zavod Beograda objavili su kako će izgledati.

– Budući stadion će se nalaziti na dijelu gradske općine Surčin, na dijelu Surčinskog polja, istočno od državnog puta, kod Obilaznice Beograd, između petlje Surčin-jug i petlje Ostružnica. Na ukupno 114 hektara državnog zemljišta gradit će se jedan od najmodernijih stadiona, iz takozvane Kategorije četiri, koju je odredila UEFA, a objekt će morati ispuniti vrlo precizne i stroge standarde, rekao je Božidar Bojović iz Urbanističkog zavoda Beograda na prezentaciji.

Projekcija izgleda nacionalnog stadiona Republike Srbije | Foto: Ministarstvo financija Republike Srbije

Ekapija piše da je Vlada Republike Srbije u lipnju 2019. godine formirala Radnu grupu za praćenje realizacije projekta “Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona, sa pratećim sadržajima”. U kolovozu je, potom Urbanistički zavod Beograda raspisao javnu nabavku za izradu geodetske i geološke podloge za potrebe Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalnog nogometnog stadiona u Surčinu. Ugovor, vrijedan 2,59 milijuna dinara zaključen je sa Rudarskim institutom u Beogradu i podizvođačem, beogradskom tvrtkom Geobest, koja treba da bude angažirana za poslove geomehaničkog istražnog bušenja.
Dodaju i da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstavio odluku o izgradnji nacionalnog stadiona, a da građanima Srbije nije predočena studija o ekonomskoj opravdanosti takvog poduhvata iako on ističe da je njegova izgradnja prijeko potrebna.
Najmoderniji stadion koji se trenutačno radi u Hrvatskoj je onaj u Osijeku, a priču o njemu pročitajte ovdje.

Projekcija izgleda nacionalnog stadiona Republike Srbije | Foto: Ministarstvo financija Republike Srbije

Copy link
Powered by Social Snap