Pretraga

Oprez bauštelci, pobjegle tarantule na domaćem gradilištu, veterinari taje lokaciju jer su jako vrijedne!

A- A+

Pronalazak opasnog kućnog ljubimca do daljnjeg je zaustavio radove na jednom zagrebačkom gradilištu. Veterinari ne želi otkriti o kojem gradilištu je riječ jer ne žele dizati paniku, a navodno se radi i o vrlo skupim primjercima vrste. Jedan primjerak može dosegnuti i do 4.000 eura što je iznos koji mnogi ne mogu zaraditi niti u Njemačkoj. Ne žele stoga izazvati histeriju i masovnu potragu koja bi mogla rezultirati tragičnim posljedicama. Radnici diljem Zagreba se ustrašeno pitaju – ima li tarantula danas i kod nas?

Gradilište, ilustracija | foto: Unsplash

Radnike koji su jutros prvi došli na posao zatečeni prizor itekako je zaprepastio, a o svemu smo razgovarali s voditeljem gradilišta koji nije krio strah za svoje djelatnike koji su umalo ostali ‘bez glave’. O strahu kojeg ugriz ovog pauka predstavlja govori i činjenica da su ljudi tijekom prošlosti smišljali brojne načine kako se od njega oporaviti, od kojih su brojni bizarni.

Ono što ih je ovog jutra dočekalo na gradilištu radnici jedne zagrebačke tvrtke nisu mogli, a vjerojatno nisu ni željeli, sanjati. Pomicanjem dijela građevinskog materijala otkrili su čak sedam opasnih tarantula. Kako se ispostavilo, riječ je o odbjeglim kućnim ljubimcima. Njihova priča pouka je svima onima koji u svojim domovima drže opasne kućne ljubimce.

‘Srce u petama’

O nemilom događaju na zagrebačkom gradilištu razgovarali smo s voditeljem Nedom Paukovićem-Mrežićem. Njegov izraz lica otkrio nam je još uvijek prisutan strah.

– Srce je otišlo u pete, još uvijek ne mogu vjerovati da su moji dečki mogli stradati zbog nečijeg kućnog ljubimca. Ne vraćamo se tamo dok ne pohvataju sve tarantule, nema šanse! Ne želim riskirati glave svojih radnika, komentira Pauković-Mrežić koji je nakon pronalaska tarantula odmah obavijestio službe nadležne za rješavanje problema s egzotičnim životinjama., rekao nam je Pauković-Mrežić.

Gradilište, na kojem je u tijeku izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, do daljnjeg je zatvoreno. Strašan prizor sedam dlakavih pauka iznenadio je i radnike koji su vidno preplašeni komentirali, kako kažu, najstrašniji dan na baušteli.

– Mislio sam da će mi iskočiti srce, lupalo je sto na sat, nikad se nisam tako prepao. Definitivno najstrašnija bauštela na kojoj sam ikad bio, rekao nam je jedan od radnika.

Naši sugovornici su ljuti na policiju i veterinare što odbijaju izvijestiti javnost o kojem gradilištu je riječ pa je zavladala i mala panika među radnicima diljem Zagreba. Smeta im što veterinari sami pokušavaju pronaći tarantule i što ne žele reći o kojem gradilištu je riječ. Boje se da bi došli radnici s drugih gradilišta dolazili jer jedna tarantula ove vrste vrijedi i do 4.000 eura. Riječ je o iznosu o kojem sanjaju i mnogi bauštelci u Njemačkoj, a kamoli u Hrvatskoj.

Otrovan paukov ples

No, građevinarci nisu jedini kojima je ovaj pauk utjerao strah u kosti. Još od davnih dana tarantula straši svakog tko na nju naiđe, a pokušaji liječenja od njenog otrovnog ugriza su brojni. Neki pomalo bizarni i šaljivi.

Ipak, titulu najposebnijeg načina borbe protiv tarantula definitivno odnose stanovnici talijanskog grada Taranto. Vjerujući u smrtnost otrova tarantule smislili su ples, danas poznat kao Tarantella, kojim su liječili sve one koje je ovaj dlakavi pauk ugrizao.

Srećom, radnici sa zagrebačkog gradilišta ipak nisu morali pribjeći takvim mjerama, jer sedam tarantula nije nikog zasad ugrizlo.

Više zanimljivih vijesti objavljenih na prvi april pročitajte ovdje:

Izdvojeni članak

Prvotravanjske šale izazvale lavinu reakcija: Evo što smo vam sve podvalili

Copy link
Powered by Social Snap