Pretraga

Radovi na najpoznatijoj hrvatskoj rivi ‘probili rok’, završnim radovima nikad kraja

A- A+

Uređenje obalnog pojasa bio je velik zadarski projekt koji je trajao od 2021. do 2023. Krajem 2023. godine kreće posljednja faza radova na zadarskoj rivi, kojom je planirano uređenje parternog dijela. Ova faza obuhvaća nove pješačke staze, uređene obalne cvjetnjake, no i biciklističke staze. Za radove je bilo predviđeno trajanje od tri mjeseca, no završetak je pomaknut do lipnja, odnosno početka srpnja.

Zadar riva | foto: Grad Zadar

Zadar riva | foto: Grad Zadar

Za Zadar, no i cijelo urbano područje u planu su veliki projekti obnove. O velikim projektima pisali smo, te smo izdvojili neke od najvažnijih koji se financiraju u sklopu plana ITU mehanizma vrijednog 43 milijuna eura.

Za provedbu ITU projekata definirano razdoblje je od 2021. do 2027. godine. Još jedan iznimno značajan projekt za grad rekonstrukcija je gradske rive, duž poluotoka. Projekt Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok, trajao je od 2021. do 2023. godine.

Rekonstrukcija obalnog pojasa

Projektom obnove rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV obuhvaćen je prostor dug 905,82 metara, te širine 5 metara, no i rekonstrukcija od 64,5 i dogradnja 15 metara predmetnog gata. Rekonstrukcija obalnog pojasa bila je jedan od velikih infrastrukturnih projekta koji će rivi dati novi izgled.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za rekonstrukciju rive u turističkoj meki domaćih gostiju

Radovi se nastavljaju parternim uređenjem rive. U okviru ovog dijela projekta, u planu je uređenje pješačkih staza i cvjetnjaka unutar zelenog pojasa Obale Petra Krešimira IV te biciklističke staze, prenosi zadarski.hr. Radovi su trebali biti završeni u travnju, no kraj radova pomaknut je.

Uređenje parternog dijela rive

Za projektiranje parternog uređenja zadužen je studio Rene iz Zadra, dok radove izvodi G.A.M.I.K. d.o.o. za ugovorenu cijenu od 870.834,79 eura. Stručni nadzor pak obavlja tvrtka OBSTINATIO iz Splita, a arheološki nadzor prati Muzej antičkog stakla u Zadru.

Svi koridori pješačkih staza bit će minimalno korigirani, kameni rubnjaci bit će zamijenjeni novima, a dosad neomeđene zelene površine bit će omeđene novim rubnjacima. Kako slijedi iz posljednjih informacija, građevinski radovi bi trebali biti završeni do sredine lipnja, a do početka srpnja bit će izveden i sustav navodnjavanja.

Radovi vrijedni 16 milijuna eura ugovoreni su za modernizaciju Zračne luke Zadar. Koji sve radovi će se izvoditi kako bi se postigla veća održivost, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap