Pretraga

Sanacija vodovodnih instalacija u staroj gradnji: Izazov spajanje različitih materijala

A- A+

Adaptacije stambenog prostora muka su s kojom se susreću svi oni koji žele od stare gradnje napraviti nov, moderan prostor. Radi li se o adaptaciji većih razmjera, treba angažirati brojne majstore i pokrenuti radove čije trajanje može dugo potrajati. Svakako najgori dio kod adaptacija je remont vodovodnih sustava. Kod starijih zgrada, ono što je upitno jest kakva je ‘glavna’ vertikala vodoinstalacija i kako će se, budući da se sada koriste novi materijali, novo stopiti sa starim.

vodoinstalater

vodoinstalater | foto: HOK

Planirate li adaptaciju starog stana fokus radova zasigurno će biti remont vodovodnih instalacija. Riječ je o opsežno poslu koji nije niti jeftin, niti jednostavan. U razgovoru s Matijom Matovinom iz Zovi majstora otkrili smo kakve vodoinstalacije imaju stare zgrade i koji je najkompleksniji dio sanacije vodoinstalacija u starijim zgradama.

Kritični spojevi

Pravi li se bilo kakva adaptacija cijevi u staroj zgradi, radi se sa starim cijevima. Ta je činjenica važna stoga jer stare cijevi mogu biti oštećene ili općenito dotrajale zbog duge uporabe. Također, tu se postavlja ključno pitanje, kako kvalitetno ‘prespojiti’ stare cijevi s novima?

Izdvojeni članak

Zamjena pločica u kupaonici stare gradnje: Posao od 5 dana i 900 eura

Matovina objašnjava kako se u starijim zgradama uglavnom radi o pocinčanoj instalaciji koja je spojena na pocinčanu vertikalnu cijev. Dok je, govori li se o odvodnji, najčešće olovna cijev spojena na gusanu cijev, iliti na cijev od lijevanog željeza. Nove cijevi su, s druge strane, gotovo uvijek plastične, a najčešće su u pitanju PPT i PEX cijevi. Spajanje gusane i plastične cijevi za vrijeme sanacije zapravo je najveći izazov pa se može reći kako, kad je taj korak završen, više nema straha.

– Što se tiče odvodnje, najčešće je riječ o olovnoj cijevi koja je spojena na gusanu cijev, koja se onda izbacuje van i onda se mora prespojiti gus i plastiku – to je najveći zahvat. Kad se to osigura da je sto posto nepropusno, onda se može ići dalje. Izazovan je i prespoj vode, koji ovisno o položaju vertikale može biti otežan, pojasnio je Matovina.

Proces adaptacije

Proces sanacije vodoinstalacija iz perspektive profesionalca možda se ne čini toliko kompliciranim. No, za investitora često zna biti nejasan. Prije svega, uslijed adaptacije, kada se mijenjaju vodoinstalacije u stanu, uklanjaju se i pločice; kako zbog adaptacije tako i da bi cijev bila dostupna majstoru. Dok su u rijetkim slučajevima cijevi na kojima se radi lako dostupne. Većinom se buši šupljina koju se nakon završetka radova zatvori.

Cijevi u zgradi mogu se nalaziti u međuprostorima te je u tom slučaju potrebno bušenje da bi se pristupilo instalacijama, a pristup cijevima omogućit će nezaobilazni korak – prespoj cijevi. Prespoj je najkompleksniji dio cjelokupnog procesa te je, Matovina upozorava, kod prespoja vode zbog ugradnje glavnog ventila nužno isključiti vodu u cijeloj zgradi. Sve kako bi se osiguralo nerizično prespajanje i spriječilo curenje. Nakon tog koraka, voda se ponovno pušta.

Koliko sve skupa traje

Planirate li veće radove na vodovodnim instalacijama, trajanje radova uvelike ovisi o tome što se sve mijenja, odnosno o kojim je radovima riječ i koliko su velike prostorije u kojima se provodi sanacija. Tako, primjerice, kupaonica veličine između tri i pet kvadrata može imati nove instalacije unutar dva ili tri tjedna, što uključuje i postavljanje keramike nakon same zamjene instalacija – uobičajen korak adaptacije prostora kupaonice i kuhinje. No, na najčešće pitanje ‘Majstore za koliko će biti gotovo?’ rijetko kada postoji točan odgovor.

– Sve ovisi o tome kako su majstori dostupni. Netko može postaviti i neki rok koji možda ne bude toliko realan, a nekad će i mjesec dana biti previše za adaptaciju. Ograđuje se na tri tjedna, a uglavnom je sve gotovo za mjesec dana, osim ako nije kompletna adaptacija stana oko 60 kvadrata. To može biti i po dva-tri mjeseca, zaključuje Matovina.

Doznajte ovdje top savjete za kupovinu i ugradnju walk-in tuša.

Copy link
Powered by Social Snap