Pretraga

Šestomjesečna regulacija prometa na važnoj zagrebačkoj prometnici, moguće velike gužve

A- A+

Na jednoj od najvećih zagrebačkih prometnica regulirat će se promet sljedećih šest mjeseci pa se očekuju velike prometne gužve. Radi se o vijaduktu oteretnog kanala Sava-Odra na Jadranskoj aveniji u jugozapadnom dijelu Zagreba. Vijadukt je ujedno i pristup čvoru Lučko. Zbog potrebe izvođenja radova sanacije prijelaznih naprava primijenjivat će se privremena regulacija prometa od 15. studenog. 2023. do 15. svibnja 2024. godine. Regulacija će biti podijeljena u dvije faze, a građane se moli za razumijevanje zbog mogućih prometnih poteškoća. Vrijednost radova iznosi milijun i 130 tisuća eura.

Jadranska avenija

Prema središtu Zagreba | Foto: Croatian Driver screenshot/YouTube

Do sada je vijadukt iznad oteretnog kanala Sava-Odra bio ruglo za milijune putnika koji bi se iz smjera juga od naplate Lučko ili sa zagrebačke obilaznice slijevali prema središtu Zagreba. Na vijaduktu će se u periodu od sljedećih šest mjeseci izvoditi radovi sanacije prijelaznih naprava. Stoga će se na vijaduktu primijenjivati privremena regulacija prometa u periodu od 15. studenog 2o23. do 15. svibnja 2024. godine.

– U sklopu radova ugradit će se ukupno 14 novih čeličnih češljastih naprava, odnosno po 7 naprava na svakom vijaduktu. Sanacija uključuje i uklanjanje postojećih naprava, hidrodemoliranje i mehaničko uklanjanje betona u kontaktnoj zoni ploče vijadukta, sanaciju naglavnih greda, ugradnju ankera i dodatne armature potrebne za ugradnju novih naprava te uklop na postojeću niveletu asfaltnog zastora kolnika, koji se također planira kompletno zamijeniti na oba vijadukta, kažu iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Oteretni kanal Sava-Odra: Sve što trebate znati o kanalu koji je spasio Zagreb od potopa

Regulacija prometa bit će podijeljena u dvije faze. U prvoj fazi zatvorit će se južni kolnik, a po sjevernom kolniku uspostavit će se dvosmjeran promet, dva prometna traka za svaki smjer. U drugoj fazi zatvorit će se sjeverni kolnik, a po južnom kolniku uspostavit će se dvosmjeran promet, dva prometna traka za svaki smjer. Izmjena će se vršiti preko izgrađenih provizorija od kojih se jedan nalazi na zapadnoj strani (pod ingerencijom Hrvatskih autocesta), a drugi na istočnoj (pod upravom Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnice Zagrebačke ceste). Planirano trajanje radova je 3 mjeseca na svakom vijaduktu, o čemu, naravno, ovise i vremenske prilike. 

Iz Grada dodaju da ugovorena vrijednost radova iznosi 1.130.000,00 EUR s PDV-om, od čega je 530.000,00 EUR do sada refundirano iz Fonda solidarnosti EU, a koji iznos se odnosi na nabavu opreme, odnosno samih prijelaznih naprava. Ostatak se planira financirati iz državnog proračuna. Sugrađane se moli da obrate pozornost na privremeno postavljenu signalizaciju te za razumijevanje zbog mogućih poteškoća u prometu.

Pogledajte ovdje popis 10 najdužih mostova u Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap