Pretraga

Sindikat biciklista šalje pismo Tomaševiću: Novi nadvožnjak na Slavonskoj pogodovat će samo automobilima

A- A+

Predsjednik udruge ‘Sindikat biciklista’, Janko Večerina, poslao je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku i njegovim zamjenicima. U pismu se govori o novom projektu Zagreba u kojem se planira izgraditi novi nadvožnjak na Slavonskoj aveniji, a Sindikat biciklista smatra da će novo križanje služiti samo osobnom automobilskom prometu.

Slavonska avenija, ulica Siniše Glavaševića i Gordana Lederera | Grad Zagreb

Prije nekoliko mjeseci, Bauštela.hr, saznala je da će Zagreb graditi novi nadvožnjak na Slavonskoj aveniji kako bi se raskrčio automobilski promet na spornom križanju. Radi se o križanju Slavonske avenije s ulicama Gordana Lederera i Siniše Glavaševića, odmah pored City Centra East. Iako prometni čep na navedenom križanju zadaje mnogo problema vlasnicima osobnih automobila, pogotovo u doba odlaska i dolaska na posao, Sindikat biciklista smatra da na navedenom križanju prometuje ‘zanemariva količina’ pješaka i biciklista te da se taj novac može uložiti u prometnu infrastrukturu biciklista i pješaka, jer se u cestovni promet već godinama uložila hrpa novaca. Otvoreno pismo prenosimo u potpunosti.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

– Poštovani gradonačelniče Tomašević, poštovani zamjenici Dolenec i Korlaet,

obraćam Vam se u ime udruge “Sindikata biciklista” u kojoj se već puno desetljeće zalažemo za održivi, zdravi, ali i ekonomičniji promet. S obzirom da smatramo da nova gradska vlast ima viziju upravo takvog prometa u gradu Zagrebu, osjećamo se dužnima upozoriti na moguću izuzetnu štetnost najavljene denivelacije križanja Slavonska-Ledererova-Glavaševićeva. Predmetnim križanjem teče zanemariva količina pješačkog, biciklističkog i javnog prometa, tj. križanje gotovo isključivo služi osobnom automobilskom prometu. S obzirom na to da je isti pristup u raznim varijacijama isproban mnogo puta i u Zagrebu i u svijetu, nema ozbiljne dvojbe oko toga da su srednjoročne i dugoročne posljedice ovog i sličnih zahvata sljedeće:

 • ukupno povećanje automobilskog prometa u tom dijelu grada
 • povećanje prometnog pritiska na susjedna križanja, ceste i parkirališta
 • daljnji porast broja automobila i udjela automobilskih putovanja u gradu
 • daljnje zaostajanje u pogledu ukupne sigurnosti prometa u odnosu na druge europske zemlje
 • povećanje zagađenja zraka i  zagađenja bukom u širem području
 • propuštanje prilike usmjeravanja jako velikih novčanih sredstava u javni i biciklistički promet
 • odmicanje, umjesto približavanja Grada Zagreba samozadanim dobrim ciljevima navedenim u svojim strateškim dokumentima, između ostalih i u “Master planu prometnog sustava Grada Zagreba” u kojem se kao cilj navodi povećanje “Udjela održivih oblika prometovanja u ukupnoj raspodjeli putovanja (modal split)” od 42% (2017.) do 50% (2030.)
  Izdvojeni članak

  [FOTO] Ovo je prijedlog nove biciklističke trake u Zagrebu, sviđa li vam se?

Ukratko, najavljeni projekt izgleda kao nastavak dosadašnje loše prakse zadovoljavanja prometne potražnje osobnih motornih vozila, umjesto upravljanja potražnjom i okretanja prema održivom upravljanju prometom u Zagrebu. S obzirom na navedeno, apeliramo na Vas da preispitate odnos prednosti i nedostataka ovog projekta te da spriječite trošenje velike količine javnog novca zbog privremene, vrlo lokalne koristi osobnog automobilskog prometa. Smatramo kako u maniri razvijenijih europskih država, sukladno zelenim i održivim prometnim politikama za koje vjerujemo da se zalažete, ovaj novac može biti korisno preusmjeren u ulaganja u javni i biciklistički promet koji već desetljećima vape za ulaganjima, za razliku od cestovnog prometa na kojeg su potrošene milijarde kuna, a posljedice svakodnevno gledamo u neprekidnim gužvama, preplavljenim parkiralištima, bučnim i opasnim ulicama te na kraju krajeva – slabom mobilnošću i praznom gradskom blagajnom.

S poštovanjem,
Janko Večerina
Predsjednik udruge “Sindikat biciklista”

Copy link
Powered by Social Snap