Pretraga

Westgate postaje ’15-minutni grad’ po uzoru na zapadnoeuropske trendove

A- A+

Zagrebački trgovački centar Westgate City, poznat kao omiljena destinacija za kupnju i zabavu, uskoro će doživjeti transformaciju koja će ga u naredne 3 godine pretvoriti u ’15-minutni grad’ po uzoru na takve urbanističke trendove u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Spojit će se poslovni svijet, svakodnevni život i zajednica. Posjetitelji će ovdje moći pronaći zdravstvenu polikliniku, dječji vrtić, banku i poštu, a ova ambiciozna prenamjena trebala bi stvoriti 5 tisuća novih radnih mjesta.

Westgate City

Westgate City | Foto: Retail & Leisure International screenshot/YouTube

Westgate City, popularna destinacija građanima Zagreba i okolice za kupnju, tijekom sljedeće tri godine pretvorit će se u mjesto s trgovinama, poslovnim prostorima i javnim sadržajima kao što su zdravstvena poliklinika, dječji vrtić, banka i pošta. Ideja je postati najveća koncentracija prostora za rad i slobodno vrijeme na jednome mjestu, što je u skladu s trendovima u zapadnoeuropskim zemljama poput Velike Britanije i Njemačke. Ovaj ’15-minutni grad’ trebao bi postati novo radno mjesto za više od 5 tisuća zaposlenika.

Koncept ’15-minutnog grada’ zamišljen je tako da sve svakodnevno potrebne sadržaje okuplja u neposrednoj blizini. Budući da u Zagrebu nedostaje velikih uredskih prostora, a na sjeverozapadu Hrvatske onih manjih i srednjeg formata, Westgate City prepoznao je priliku za redefiniranje svojih prostora od kojih je većina bila rezervirana za trgovine. Integracijom poslovnog centra unutar postojećeg objekta Westgate Cityja ovaj dio Hrvatske dobit će moderne urede i integrirani moderni kampus za velike korisnike s konferencijskim centrom i prostorom za razne događaje, Tamo se već godinama nalazi regionalna centrala KIK-a i arhiv za digitalizaciju arhivske građe Zagrebačke županije, doznaje Jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

[FOTO] Poslovna oaza na jugu Zagreba

Business i Entertainment Park

Kako bi se najavile ove promjene, Westgate Shopping City je početkom godine promijenio ime u Westgate City. To je dio šireg projekta poslovno-trgovačke zone Westgate Business Park koja će se prostirati na 470 tisuća četvornih metara infrastrukturno opremljenog zemljišta oko centra. Ukupno je riječ o 800 tisuća kvadrata zemljišta, od kojih je 70 tisuća četvornih metara rezervirano za rekreaciju. U Westgate Entertainment Parku tako će se nalaziti adrenalinski park, obiteljski zabavni centar, staze za ekstremni biciklizam, skate park i zipline. Uz karting-centar uskoro će se otvoriti i autopraonica s visokom kvalitetom usluge i detailinga, kao i vulkanizerski centar i hotel za gume.

Povećat će se ponuda kafića i restorana, a najveća je promjena dodavanje medicinskog, dentalnog i sportskog centra te dječjeg vrtića. Ovaj javni sadržaj pokrivat će 20 posto ukupne površine, a trgovine i radni prostori 40 posto. Distribucijsko dvorište s 11 rampi i sedam dokova nalazit će se u središtu centra, a do njega će voditi tunel ispod garaže kako bi sve što ovaj objekt objedinjuje moglo nesmetano funkcionirati.

Izdvojeni članak

Trgovina budućnosti u Zagrebu – blagajne zamijenila umjetna inteligencija

Neodrživo poslovanje

Ova prenamjena ima smisla budući da shopping centar od svog otvaranja 2009. godine nije ostvarivao pozitivne financijske rezultate. Centar su 2017. godine napustile trgovine Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivariusu pa se govorilo i o njegovom zatvaranju. U 2022. godini, centar je ostvario prihod od 7,8 milijuna eura i gubitak od 7,4 milijuna eura.

Westgate City nalazi se na samom čvoru autoceste A2 Zagreb-Macelj i spoju s Alejom Bologne u Zaprešiću. Ova idealna prometna pozicija dala je ideju za izgradnju dvaju hotela i motela, velikog osiguranog parkirališta i prenoćišta za više od 200 kamiona, kao i velikog odmorišta s izravnim ulazom s autoceste s benzinskom postajom, punionicom za električna vozila i ponudom restorana za putnike.

Detalje o svim zagrebačkim trgovačkim centrima možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap