Pretraga

Šoping centri na svakom koraku: Donosimo detalje o svim zagrebačkim trgovačkim centrima

A- A+

U jako kratkom razmaku, u Zagrebu je zaprimljeno nekoliko različitih dojava o postavljenim bombama u šoping centrima. Iako se do sada pokazalo da su apsolutno sve  dojave bile lažne, građani su i dalje vidno uznemireni. U Zagrebu postoji mali milijun šoping centara, donosimo kratki pregled.

Ilustracija, foto: Unsplash; Viktor Bystrov

Kultura šoping centara je relativno nova u Hrvatskoj, ali nimalo ne zaostaje. Samo u Zagrebu postoji mali milijun šoping centara u kojima se nalaze stotine i stotine trgovina u kojima možete (možete li zaista?) kupiti što god poželite. Kako su u pitanju veliki objekti, i za očekivati je velik broj posjetitelja. Upravo zbog toga velik problem i stvaraju anonimne prijave o postavljenim bombama, kojih je u posljednje vrijeme bilo već nekoliko.

Konkretno, u Zagrebu postoji čak jedanaest trgovačkih centara, koji su raštrkani po cijelom gradu – od samog centra, pa do nekih udaljenijih točaka. U današnjem tekstu donosimo detaljne informacije o svim zagrebačkim šoping centrima.

Izdvojeni članak

U razvoju planovi preinake djelomično srušenog trgovačkog centra: Plan uključuje i 750 novih domova

Arena Centar

Arenu centar godišnje posjeti deset milijuna ljudi. Prostire se na čak 75 tisuća četvornih metara bruto razvijene površine s ukupnom površinom za iznajmljivanje od oko 60 tisuća kvadratnih metara. Centar je otvoren 2010. godine, a izvođač radova je bila tvrtka MI grupa.

Avenue Mall

Smješten u Novom Zagrebu, u blizini Muzeja Suvremene Umjetnosti, Avenue Mall je jedan od najpoznatijih trgovačkih centara u Hrvatskoj, iako nije među većima. Godišnje bilježi više od šest milijuna posjeta, a otvoren je 2007. godine. Tu se nalazi više od sto trgovina i velika garaža u koju se može smjestiti preko 900 automobila.

Branimir Mingle Mall

I dok je centar na Branimirovoj najpoznatiji po kinu koje se prostire na nekoliko katova, nakon predstavljanja novog koncepta 2019. godine, došlo je do promjene, pa se tako sada i ovdje nalazi nekoliko dućana. I ovaj trgovački centar ima veliku podzemnu garažu na tri etaže, koja može primiti 440 automobila.

Centar Kaptol

U samom centru Zagreba se nalazi i centar Kaptol, koji je ipak nešto manji. Ipak, teško je i za očekivati veći trgovački centar u središtu grada. Ovdje se nalazi 60-ak trgovina, s garažom koja može primiti 455 automobila. Za razliku od ostalih centara koji svojim izgledom itekako odskaču od okoline, ovaj se uklapa u vizuru grada.

City Center One East

Na Žitnjaku se 2010. godine otvorio i posljednji od tri trgovačkih centara tvrtke Center One grupacije, drugi u Zagrebu. Centar se prostire na 130 tisuća četvornih metara bruto površine s 50 tisuća kvadrata namijenjenih prodajnim površinama. Ispred centra se nalazi i parkiralište s 2400 parkirališnih mjesta. Za dizajn su zaslužni Kaufmann&partner Architektbuero iz Linza i glavna projektantica Iva Birač iz Rimc projekta d.o.o.

Izdvojeni članak

Ruše se stara skladišta Brodokomerca u Bakru: Gradit će se veliki trgovački centar

City Center One West

Najstariji trgovački centar Center One grupacije se nalazi u Zagrebu na Jankomiru, a otvoren je 2006. godine. Preko 100 trgovina (130) je smješteno na 100.000 kvadratnih metara bruto površine, a centar nudi 2100 parkirališnih mjesta u podzemnoj garaži, dvije razine nadzemne garaže i ispred samog centra.

Family Mall

Family Mall prostire se na više od 32 tisuće m² prodajne i zabavne površine, a posjeduje i dva velika besplatna parkirališta, koja nude 780 parkirnih mjesta. I ovaj centar se nalazi na Jankomiru.

Garden Mall

U Dubravi se također nalazi jedan veći trgovački centar, Garden Mall. Posjetiteljima je na raspolaganju 1300 parkirališnih mjesta, koja se ne naplaćuju. Garden Mall je otvoren prije više od deset godina, 2009. godine.

Point Shopping Center

Možda i najmanji centar na ovom popisu je Point, koji se nalazi na Vrbanima. U pitanju je jedan od onih lokalnih trgovačkih centara, u koji će većinom ipak ići samo oni koji su u njegovoj blizini. Ipak, nije u pitanju maleni centar – prostire se na 40 tisuća m² na tri podzemne i tri nadzemne etaže, a posjetiteljima nudi više od 50 trgovina i ugostiteljskih objekata. Osiguran je i besplatan parking za posjetitelje.

Izdvojeni članak

Investicijski val u Osijeku: Gradit će trgovački centar i salon namještaja, a zaposlit će barem sto ljudi

Z centar

Z centar je najnoviji trgovački centar u Zagrebu koji se otvorio pred tek nekoliko mjeseci, u naselju Špansko. Dijeli se na dva objekta – trgovački centar Sjever i retail park Jug, koje povezuje grijani pješački trg. Posebno je zanimljivo i da je arhitektonski studio Pulsar, koji je radio projekt Z centra, osvojio nagradu European Property Awards 2020-2021 u kategoriji za najbolji projekt trgovačkih nekretnina u Europi.

Westgate Shopping City

Posljednji na ovoj listi je Westgate Shopping City, ujedno i najveći trgovački centar u Europskoj Uniji i u Hrvatskoj s više od 226 tisućam2 bruto površine i 100.000 m2 prodajnih prostora. Ima i najveći kapacitet garaža, s čak 7250 parkirališnih mjesta, od kojih je njih 2500 natkriveno. Svečano je otvoren u studenom 2009. godine, nakon samo petnaest mjeseci gradnje, što je rekordno kratko vrijeme.

Šoping centri na svakom koraku: Donosimo detalje o svim zagrebačkim trgovačkim centrima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap