Pretraga

U razvoju planovi preinake djelomično srušenog trgovačkog centra: Plan uključuje i 750 novih domova

A- A+

Studio dizajnera Thomasa Heatherwicka predložio je zadržavanje i preinaku okvira djelomično srušenog trgovačkog centra kako bi se formirao novi mješoviti razvojni i javni prostor za slobodno vrijeme u Nottinghamu.

Nottingham Broadmarsh, foto: Instagram

Razvoj se usredotočuje na mjesto bivšeg trgovačkog centra Broadmarsh u Nottinghamu u Velikoj Britaniji, koje je napušteno usred rušenja kada je programer Intu ušao u administraciju na početku pandemije koronavirus, piše Dezeen.

U planu koji je izradio Heatherwick Studio zajedno s razvojnom tvrtkom Stories, dijelovi ove ruševine bili bi zadržani i integrirani s novim strukturama kao kreativni odgovor na mjesto, ali i način smanjenja emisije ugljika iz gradnje.

Plan za ovo područje od 20 hektara u središtu grada uključuje 750 novih domova, uredske i konferencijske prostore, visokokvalitetne maloprodajne objekte u prizemlju, hektar zelene površine, prostor za događanja i pomlađivanje ulaza u Nottinghamovu mrežu špilja. Heatherwick je rekao da je projekt bio prilika za razmišljanje o ‘neuspjehu naših gradskih središta’ nakon pandemije.

Izdvojeni članak

Samogradnja nije mistika: Siniša Pocrnčić više od desetljeća gradi kuće od prirodnih materijala

– Trebali bi se baviti zbližavanjem ljudi, a ne samo maloprodajom. Umjesto da rušimo strukturu, predlažemo zadržavanje okvira, i da mu udahnemo novi život, stvarajući mjesto koje može zadržati raznolikost i živost koja toliko nedostaje mnogim gradskim središtima, rekao je Heatherwick.

Prijedlog je odobrilo Gradsko vijeće Nottinghama, koje je vratilo vlasništvo nad mjestom nakon što je Intu ušao u upravu. Vijeće je naručilo Heatherwick Studio i Stories da rade sa svojom nezavisnom savjetodavnom grupom Greater Broad Marsh na mjestu, pri čemu su sve tri strane gradile na idejama koje su proizašle iz procesa javnih konzultacija nazvanog ‘Veliki razgovor’.

– Cilj je premostiti generacije, zajednice i kulture kako bi novo izdanje moglo odražavati pravu raznolikost grada. U magli pandemije, Nottingham je iskoristio priliku da stvori novi nacrt za budućnost gradskih središta, nastavio je.

Među ključnim elementima prijedloga je dodavanje hektara zelene površine, koja će se utkati u i iz okvira formiranog od ruševina Broadmarsha.

Unutrašnjost okvira izrađena od strukture trgovačkog centra bit će jedinstveni unutarnji/vanjski prostor s raznolikom paletom namjena. Prikazi predviđaju da se prostori koriste za restorane, društveni vrt, rampu za klizaljke, teretanu, zid za penjanje i zabavu uživo. 750 novih domova imat će izvrsnu lokaciju na zapadnoj strani mjesta, gledajući prema dvorcu Nottingham.

Plan će također obnoviti i obnoviti izgubljene ulične veze, a uključuje i novi ulaz u mrežu špilja Nottinghama. Postojeći hotel Severns House iznad špilja osvježit će se i preobraziti u umjetnički hotel koji je povezan s novom stazom baštine i kulture kroz grad.

Savjetodavna skupina Greater Broad Marsh rekla je da će sljedeći korak prema realizaciji projekta Broad Marsh uključivati planiranje i traženje ulaganja i da će trajati dvije do tri godine.

Dolazeći iz dizajna, a ne iz arhitekture, Heatherwick je poznat po projektima kao što su londonski Coal Drops Yard, koji je transformirao viktorijansko industrijsko mjesto, i riječni park Little Island koji se nalazi na stubovima na rijeci Hudson. Među njegovim trenutnim projektima je središnji dio od drva za kampus farmaceutske tvrtke UCB Surrey i par nebodera nepravilnog oblika namijenjenih Vancouveru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Heatherwick Studio (@officialheatherwickstudio)

U razvoju planovi preinake djelomično srušenog trgovačkog centra: Plan uključuje i 750 novih domova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap