Pretraga

U Italiji postoji riječ za umirovljenike koji prigovaraju radnicima na gradilištima

A- A+

Naziv Umarell odnosi se na muškarce starije životne dobi koji vrijeme krate “nadgledanjem” građevinskih radova. Često su Umarelli spremni ponuditi i savjet, koji umornim radnicima nije uvijek dobrodošao.

Umarells | foto: Wittylama, Wikimedia commons

Riječ Umarell dolazi iz bolonjskog dijalekta, a odnosi se na muškarce u mirovini koji svoje vrijeme provode pokraj gradilišta i komentiraju između sebe, ali i radnicima, napredak radova. Riječ “umarell” znači mali čovjek, a od 2020. godine službeno je uvedena i u rječnik Zingarelli. Termin je izvorno populariziran od strane Danilo Masottia, lokalnog književnika koji ga spominje u dvije knjige.

Ono što mnoga gospoda starije životne dobi radi besplatno i time “vadi mast” ljudima diljem svijeta, u Bolonji je doseglo takve razmjere da je popularni fenomen dobio i službene odlike. Grad Riccona dodijelio je 11 000€ za plaću Umarellima koji su bili zaduženi za nadgledanje gradilišta i brojanje kamiona koji su prevozili materijale, kako bi spriječili malverzacije i krađe. Grad San Lazzaro di Savena okrunio je Franco Boninija titulom “Umarell godine” za njegov izrazit doprinos nadgledanju građevinskih radova.

Umarells | foto: Wittylama, Wikimedia commons

Umarelli su kroz godine postali toliko popularni da je napravljena i mobilna aplikacija pod nazivom “Umarells” koja omogućava korisnicima pronalazak svih otvorenih gradilišta u okolici kako bi lakše pronašli atraktivne lokacije za nadzor. Građevinska tvrtka Sarra na ogradu koja okružuje gradilišta ugradila je i prozore, kako Umarelli ne bi ostali zakinuti za pogled, uz olakšanje radnicima da se često suvišni komentari i kritike ipak neće čuti toliko jasno kroz staklo.

Umarell | foto: Ibralex, Wikimedia commons

Copy link
Powered by Social Snap