Pretraga

Umjesto kružnog toka na državnoj cesti zapušteno gradilište, građani na rubu

A- A+

Kutinom prolazi dionica državne ceste DC-45, koja vodi do izlaza na autocestu. Nerijetko je zagušena zbog čega se niz godina predlaže gradnja kružnih tokova za prometno rasterećenje te dionice. Gradnja jednog kružnog toka najavljena je za ovu godinu, između ostalog i da bi se olakšao pristup novom trgovačkom centru. Oba projekta stala su, a za jedan nije ishođena ni građevinska dozvola. Na zapuštenom gradilištu, prošlo ljeto su čak procvale ambrozije od kojih su se građani ‘gušili’, a iako je u međuvremenu odvezen građevinski otpad, naznaka radova i dalje – nema.

Kutina

Kutina | foto: Grad Kutina

Središtem Kutine proteže se dionica državne ceste DC-45 koji je prometni pravac za izlaz na autocestu za stanovnike sjevernije od Kutine s područja Garešnice, Grubišnog polja, Daruvara, do Virovitice. Zbog zagušenosti ove prometnice na tri tijesna križanja nerijetko nastaju velike gužve, zbog čega se u Kutini niz godina očekuje i predlaže uređenje kružnih tokova.

Lakši pristup trgovačkom centru

Kako bi se smanjile nesnosne gužve na toj dionici, za ovu godinu, bilo je predviđeno uređenje kružnog toka. Trebao se raditi na križanju ulica V. Nazora i Kneza Lj. Posavskog, u blizini površine na kojoj je desetljećima stajala tvornica namještaja i građevinske stolarije.

Izdvojeni članak

Zgrada u Kutini proglašena najljepšom na svijetu

Prije godinu dana, vlasnik zemljišta i pogona prodao ih je investitoru, a zagrebačka tvrtka Retail park Kutina d.o.o. na tom mjestu najavila je gradnju trgovačkog centra. Za lakši pristup trgovinama, sa Hrvatskim cestama dogovoreno je uređenje kružnog toka. Promijeni GUP-a i DPU-a Grada Kutine trebala je uslijediti gradnja koja bi omogućila prometno rasterećenje, no radovi su stali, piše index.hr.

Na gradilištu procvala ambrozija

Iako su pripremni radovi počeli, nakon nekog vremena sve je stalo pa se prošlo ljeto gradilište pretvorilo u nasadu ambrozije koja je ugrožavala zdravlje građana. Nakon pritiska javnosti odvezlo se iskopanu zemlju sa gradilišta i uredilo ga se, ali ni nakon uređenja investitor za gradnju trgovačkog centra nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Kako je došlo do zastoja u početku gradnje trgovačkog centra, čeka se i početak gradnje kružnog toka, za koji su Hrvatske ceste potvrdile da je građevinska dozvola ishođena. Predviđeno je raspisivanje javnog natječaja za radove i nadzor, a procijenjena vrijednost radova iznosi 700 tisuća eura. U skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, u planu je izgradnja obilaznice oko Kutine.

Odvoz građevinskog otpada

Odvoz građevinskog otpada inače je važna, zakonski strogo regulirana tema sektora gradnje, te se odvoz neiskorištenih ili iskopanih materijala ionako zakonski propisuje nakon reguliranog vremenskog roka. Prema Članku 13. Pravilnika o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest, najkasnije do završetka radova otpad na gradilištu kao takav se mora proglasiti, stoji u dokumentu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Materijal nastao prilikom građenja, koji se ne ugrađuje se u građevinu, prema tome se smatra građevnim otpadom. Iz toga proizlazi kako je posjednik građevinskog otpada najkasnije do odvoza otpadnog materijala sa gradilišta, dužan proglasiti materijal iz iskopa otpadom te otpad predati na oporabu. Ako to nije moguće, otpad se prema zakonu predaje na zbrinjavanje ovlaštenoj osobi za preuzimanje pošiljke otpada u posjed sukladno uvjetima članka 27., stavka 1.

Prije nekoliko mjeseci, nestvarna podzemna autocesta puštena je u promet u Sydneyju. Obuhvaća 26 kilometara tunela, a ovdje pogledajte kako izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap