Pretraga

Video: Nestvarna vožnja mega autocestom ispod Sydneyja

A- A+

Shema podzemne autoceste u Sydneyu prije nekoliko mjeseci puštena je u promet. Riječ je o zajedničkom projektu vlada Novog Južnog Walesa i Savezne vlade koji obuhvaća približno 26 kilometara novih tunela između Homebusha i Kingsgrovea. U pozadini je bila ideja da se u Sydneyu očuva kvaliteta života na visokoj razini premještanjem intenzivnog dnevnog prometa u podzemlje.

WestConnex tunel

WestConnex tunel | foto: screen shot You Tube

Posljednja faza tunela WestConnexa, Rozelle Interchange, otvorena je za promet u studenom 2023. godine. ‘Rozelle Interchange’ promijenila je način na koji se putuje kroz Sydney. Danas vozači mogu uštedjeti do 19 minuta na putovanju između Parramatte i Sydney CBD-a tijekom jutarnje špice. Okosnica podzemne autoceste je tunel koji trenutno slovi za drugi najveći cestovni tunela na svijetu.

Projekt je trebao koštati 10 milijardi dolara kada je najavljen 2012., ali je cijena narasla na više od 20 milijardi dolara, pokazalo je izvješće glavnog revizora NSW-a. Razlog je to zbog kojeg korištenje podzemne autoceste nije jeftino.

Naime, WestConnex je sada u potpunom vlasništvu privatnog konzorcija, a gigant Transurban za naplatu cestarine ima 50% udjela u koncesiji za naplatu cestarine. Što će autocestu zadržati kao cestu koja se plaća do 2060. Uvjeti ugovora o naplati cestarine, piše theguardian.com, znače da će do 2060. građani Sydneyja izdvojiti 64 milijarde dolara putujući WestConnexom, od ukupne potrošnje na cestarine od 123 milijarde dolara na svim cestama u gradu koje se plaćaju. Riječ je o modelu plaćanja Ministarstva financija NSW-a objavljenom krajem 2023. godine.

Pogledajte ovdje kako izgleda gradilište zaobilaznice Novog Vinodolskog i zahtjevno probijanje tunela.

Copy link
Powered by Social Snap