Pretraga

Zgrada u Kutini proglašena najljepšom na svijetu

A- A+

Stambeno-poslovna zgrada u Kutini dobila je uglednu međunarodnu nagradu, proglašena je najljepšom stambenom zgradom na svijetu u 2024. godini po izboru arhitektonskih nagrada Big See. Stanovi u zgradi su vrlo svijetli i unose netipično bogat prostorni standard u suvremeno stanovanje. Prizemlje je više od stambenih etaža, ostakljeno i podijeljeno pravilnim ritmom dovratnika. Veliko je ovo priznanje za arhitektonski studio MR2.

nagrađena zgrada u Kutini

nagrađena zgrada u Kutini | foto: bigsee.eu

Iza projekta nagrađene zgrade u Kutini stoji arhitektonski studio MR2, odnosno Miroslav Rajić, Marin Račić, Danijela Hobar Ćiković, Ana Jevtić Kos, Dora Perković, Ema Rožić i Duje Bešlić. Arhitekst Miroslav Rajić nagradom se pohvalio i na društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Idejnom tvorcu ‘Mamutice’ dodijeljena nagrada za životno djelo ‘Viktor Kovačić’

– Najbolja stambena zgrada! MR2. Zgrada u Kutini proglašena je prethodno i drugom najboljom stambenom zgradom na svijetu na internacionalnom Cemexovom izboru u Mexico Cityu, a sada je najbolja stambena zgrada po BigSee. Svaki uspjeh i svaku nagradu posvećujem uvijek svojem sinu Konstantinu, napisao je.

nagrađena zgrada u Kutini

nagrađena zgrada u Kutini | foto: bigsee.eu

Na prvi pogled zgrada djeluje kao prizemnica s velikim potkrovljem, obložena aluminijskim limom što je autorov odgovor na kontekst, visinski minimalno odstupajući od okolnih obiteljskih kuća. Zgrada je stubišno organizirana, a na svakoj etaži nalaze se po četiri stana: dva ugaona stana, jedan manji jednostrano orijentiran i centralno smješten dvostrani stan s dvije lođe.

Raspored je simetričan oko drugog stubišta. Glavni naglasak većih apartmana je kuhinja s prednje strane, otvorena prema lođi, koja se tijekom ljeta može koristiti kao blagovaonica.

nagrađena zgrada u Kutini | foto: bigsee.eu

nagrađena zgrada u Kutini | foto: bigsee.eu

Stanovi su vrlo svijetli i unose netipično bogat prostorni standard u suvremeno stanovanje. Prizemlje je više od stambenih etaža, ostakljeno i podijeljeno pravilnim ritmom dovratnika.

Ističe se kako je MR 2 također uspješno dizajnirao interijer pekare/caffe bara u prizemlju. Poseban je po kontrastnim crno-bijelim mramornim podovima i prostornim cijevima koje simuliraju poprečni bačvasti svod.

Pogledajte ovdje kako izgleda najuža kuća na svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap