Pretraga

Najuža kuća na svijetu: Ima samo nešto više od jednog metra i replika je kuće autorovih roditelja

A- A+

Mnogi vlasnici nekretnina ne priželjkuju titulu ove čudnovate građevine. Najuža kuća na svijetu u kojoj se, uz malo truda, čak može i živjeti, djelo je austrijskog umjetnika Erwina Wurma. Nazvao ju je ‘Uska kuća’, što je itekako prikladno jer je široka svega nešto više od jednog i dugačka 18 metara. Osebujna umjetnička instalacija nalazi se u francuskom gradu Le Havreu i svojevrsna je replika doma umjetnikovih roditelja.

Najuža kuća na svijetu

Najuža kuća na svijetu u gradu Le Havre | Foto: screenshot Un Été Au Havre/YouTube

Ova neobična građevina osvaja pažnju prolaznika svojom izuzetno uskom strukturom. Zahvaljujući svojem intrigantnom obliku, ona drži titulu najuže kuće na svijetu, koja je opet dovoljno velika da se u njoj donekle može živjeti. Njezin autor, austrijski umjetnik Erwin Wurm, smjestio ju je u pitomi francuski grad Le Havre u pokrajini Gornja Normandija.

Umjetnička instalacija široka je svega 1,3 metra i dugačka 18. Trebala se samo privremeno smjestiti na gradskom Trgu Claude – Erignac u Le Havreu, ali je zahvaljujući velikom interesu građana i turista, baš tamo pronašla svoje stalno mjesto. Osim što je posebna po svojoj upečatljivoj estetici, kuća u umjetniku izaziva nostalgiju i osjećaj intime jer je na njoj replicirao izgled kuće svojih roditelja.

Izdvojeni članak

Deset neobičnih kuća diljem svijeta: Možete živjeti u nogometnoj lopti ili kući zrakoplovu

– Bila je to kuća mojih roditelja. Ponovno sam je stvorio, ali u nešto manjoj verziji. Kuća odražava društvo koje ne njeguje kritičko razmišljanje i naše uske umove. Prilikom postavljanja ove instalacije koristio sam humor i apsurd kako bih natjerao ljude da razmišljaju o svijetu u kojem živimo, zaključio je Erwin Wurm, piše putnikofer.hr.

Guinnessova knjiga rekorda kaže da je najuža kuća na svijetu ona poljskog arhitekta Jakuba Szczęsnyja s širinom od tek 92 centimetra u najužem i 152 centimetra u najširem dijelu građevine. Svejedno, nije joj pripala ova prestižna građevinska nagrada jer se u njoj, ni uz najbolju volju, ne bi moglo živjeti zbog njezinih skromnih dimenzija.

Pogledajte ovdje najbolje idejno rješenje za kongresni centar u Trebinju, čiji autori su arhitekti iz Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap