Pretraga

Deset neobičnih kuća diljem svijeta: Možete živjeti u nogometnoj lopti ili kući zrakoplovu

A- A+

Vanjski izgled kuća ponekad je dosadan i jednoličan. Zbog toga su mnogi kreativni vlasnici odlučili od svojih kuća napraviti, u najmanju ruku, nešto sasvim nevjerojatno. Ima ih svakakvih. Od kuće sa stijenom umjesto krova i kućica na drvetu do skloništa u obliku nogometne lopte, doma u obliku zrakoplova i prijenosne kuće u obliku krokodila. Neki primjeri toliko su bizarni da je teško povjerovati da su stvarni.

Kuća u obliku nogometne lopte

Kuća u obliku nogometne lopte | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

Nema pravila oko toga gdje se neobične kuće nalaze. Ima ih posvuda, a granica je samo ljudska mašta i financijske mogućnosti. Neki koncepti, kao što su kućice na drvetu, već su otprije poznati. No, naišli smo i na puno čudnije primjere. Ovaj je popis samo kratak presjek graditeljske dosjetljivosti koji vas možda potakne da i sami od svojeg doma načinite nešto što će izazivati čuđenje prolaznika.

10. Solarna kuća Heliodome (Francuska)

Bioklimatska solarna kuća Heliodome dizajnirana je kao divovski trodimenzionalni sunčani sat. Postavljena pod fiksnim kutom u odnosu na sunčeve zrake kako bi pružilo hlad tijekom ljetnih mjeseci, održavajući ugodnu unutarnju temperaturu. Tijekom ostatka godine, sunčeva svjetlost ulazi kroz velike prozore i zagrijava prostor. Kuća se nalazi u Cosswilleru, pokraj francuskog grada Strasbourga.

Solarna kuća Heliodome France 3 Grand Est

Solarna kuća Heliodome | Foto: screenshot France 3 Grand Est/YouTube

9. Futurističke kućice na drvima (Švedska)

Iako je na fotografiji samo jedna kućica na drvetu, zapravo se radi o kompleksu od osam kućica u vlasništvu hotelske tvrtke Treehotel AB. Moderan i autentičan izgled ovih kućica mami turiste iz različitih krajeva svijeta da provedu noć u idili snježne borove šume na lokalitetu Harads u općini Boden na sjeveru Švedske.

Futurističke kućice na drvima Adam Rikys

Futurističke kućice na drvima | Foto: screenshot Adam Rikys/YouTube

8. Kupole u kojima žive stradali u potresu (Indonezija)

Kupole u indonezijskom selu Sumberharjo, u blizini drevnog grada Yogyakarte, sagradila je američka tvrtka ‘Domes for the World’ za stanovnike sela koji su svoje domove izgubili u snažnom potresu 2006. godine. Lokalitet se sastoji od 71 kupole, šest javnih zahoda, džamije i vrtića. Zemljište je veliko 2,5 hektara.

Kupole u kojima žive stradali u potresu Traditional VS Modern Home

Kupole u kojima žive stradali u potresu | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

7. Kuća sa stijenom umjesto krova (Meksiko)

Benito Hernández izgradio je svoju kuću prije nekoliko desetljeća u ekološki zaštićenom području San Miguel. Prvi je put vidio formaciju tih stijena još kao osmogodišnjak i od onda ostao očaran ovim mjestom. Stijena služi kao krov kuće i vidljiva je iznutra. Kuća ima peć na drva i koristi plinske svjetiljke za rasvjetu. Stijena nudi zaštitu od vremenskih ekstrema, dok vanjska temperatura može pasti na – 7 ili se popeti na zagušljivih 47 °C.

Kuća sa stijenom umjesto krova

Kuća sa stijenom umjesto krova | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

6. Kuća napravljena na vrhu tvornice (Kina)

Gradnja kuće na krovu tvornice u kineskom gradu Dongguanu u provinciji Guangdong dovršena je 2011. godine. Prema pisanju lokalnih medija, kineska vlada je priopćila da veličina kuće nije u skladu s prvotno podnesenim projektom, stoga se izgradnja smatra ilegalnom. Nezakoniti građevinski poduhvati česti su prizor u Kini.

Kuća napravljena na vrhu tvornice

Kuća napravljena na vrhu tvornice | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

5. Kuća u obliku zrakoplova (Libanon)

Libanonski par izgradio je još 1975. godine detaljnu repliku zrakoplova Airbus A380 u gradu Miziari te su od njega napravili kuću. Dvoetažni dom uključuje 41 otvor sa svake strane, a očaravajući pogled pruža se na okolne planine. U unutrašnjosti najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu nalazi se otmjeni dnevni boravak, spavaće sobe i spiralno stubište, izvještava theatlantic.com.

Kuća u obliku zrakoplova World Nomac

Kuća u obliku zrakoplova | Foto: screenshot World Nomac/YouTube

4. Kuća u obliku automobila (Austrija)

‘VW Buba’ od 83,61 metara kvadratnih djelo je austrijskog arhitekta i dizajnera Markusa Voglreitera. Napravio ju je 2003. godine kada je kupio kuću u Salzburgu te ju odlučio proširiti. Koliko god da kuća izgleda nekonvencionalno, ima energetski učinkovito grijanje i hlađenje te odličnu izolaciju. Ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća kuća u obliku automobila na svijetu.

Kuća u obliku automobila

Kuća u obliku automobila | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

3. Kuća u obliku nogometne lopte (Japan)

S obzirom da se Japan bori s manjkom stambenog prostora, rodila se ideja o dizajniranju kuće u obliku nogometne lopte. Napravljena je od 30 tatami prostirki koje se koriste kao tepih u tradicionalnim japanskim domovima. Navodno je otporna na potrese te može plutati. Predstavila ju je arhitektonska tvrtka ‘Kimidori Housing’ u gradu Gifuu 2006. godine i košta oko 15 tisuća dolara.

Kuća u obliku nogometne lopte

Kuća u obliku nogometne lopte | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

Izdvojeni članak

Betonske oaze za uživanje: Od pogleda na najveće bazene svijeta zastaje dah

2. Kuća u obliku krokodila (Obala Bjelokosti)

Posjetitelje Abidjana u Obali Bjelokosti mogla bi iznenaditi čudna betonska kuća u obliku krokodila. Sagradio ju je afrički umjetnik Moussa Kalo 2008. godine, a danas u njoj živi njegov šegrt Thierry Atta. Kuća ima prozore, spavaću sobu i dnevni boravak, a svoje je mjesto također našla u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Kuća u obliku krokodila Country

Kuća u obliku krokodila | Foto: screenshot Country/YouTube

1. Prijenosna kuća od bambusa (Kina)

Liu Lingchao izradio si je prijenosnu kuću uz pomoć bambusa, plastičnih vrećica i plahti. Zapravo je više riječ o skromnoj sobi, nego o pravoj kući. Široka je 1,5 te visoka dva metra, a teži 60 kilograma. Kada se Liu 2013. godine odlučio vratiti u svoj rodni grad Rongan, u svojoj improviziranoj sobi je znao propješačiti oko 20 kilometara dnevno te je usput skupljao smeće s ceste.

Prijenosna kuća od bambusa

Prijenosna kuća od bambusa | Foto: screenshot Traditional VS Modern Home/YouTube

Palača Dar al-Hajar turiste koji dolaze u Jemen svojom impozantnom arhitekturom ostavlja bez daha, a izgrađena je na visokoj prirodnoj stijeni. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap