Pretraga

Arhitekti iz Zagreba pobijedili na međunarodnom natječaju osmislivši moderan dizajn kongresnog centra

A- A+

Najbolje idejno rješenje pristiglo je iz Hrvatske. Rad arhitektonskog studija ‘Nekoliko’ za izgradnju Kongresnog centra Trebinje, pobijedio je na javnom međunarodnom arhitektonskom natječaju. Od sveukupno 39 radova iz cijelog svijeta, prvu su nagradu odnijeli zagrebački arhitekti Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj. Projekt je nastao u suradnji s Markom Gusićem iz studija Argu. Investitor za izvođenje radova ovog Centra u šumi koji se prostire na 30 tisuća četvornih metara je Elektroprivreda RS.

Idejno rješenje Kongresnog centra Trebinje1

Idejno rješenje Kongresnog centra Trebinje | Foto: screenshot NEKOLIKO/YouTube

Inovativan kongresni centar gradit će se po ideji zagrebačkih arhitekata. Najbolje rješenje za Kongresni centar Trebinje donio je arhitektonski studio ‘Nekoliko‘ iz Zagreba. Na javnom međunarodnom arhitektonskom natječaju, pomeli su konkurenciju i bili bolji od još 39 pristiglih radova.

Naime, prva faza izgradnje budućeg kongresnog centra obuhvatit će različite funkcionalne cjeline. Centar će se sastojati od dvorana za predavanja i izvedbe, restorana, press centra i izložbenih prostora. Prostirat će se na 30 tisuća četvornih metara. Tvrtka Elektroprivreda RS investitor je radova.

Centar će se graditi usred šume

Centralnosimetrična ljuska objekta, s tri dominantne ostakljene fasade, vertikalno se transformira iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterokuta i pri krovu se ponovno zrcali u trokutni otisak. Parterni prizemni ophod je natkriven i programski aktiviran sadržajem centra. Prisutan je dojam lebdenja nove strukture nad šumom, piše jutarnji.hr.

Nadalje, arhitekti su objasnili da je prizemlje objekta programski određeno ugostiteljskim i izložbenim prostorima te je orijentirano na šumu. Na prvom katu nalazi se ‘lebdeći trg‘. Specifična triangulirana geometrija tog prostora primarno služi kao prilaz do različitih dvorana. Uz to, može biti poprište neformalnih druženja, izložbi, predavanja i koncerata.

Idejno rješenje Kongresnog centra Trebinje2

Idejno rješenje Kongresnog centra Trebinje | Foto: screenshot NEKOLIKO/YouTube

– Tlocrtni Y koji zatvara dvorane unutar opisane ljuske, a iznad javnog foruma, dijeli središnji centralni servisni blok i interne komunikacije. Doživljavajući Kongresni centar, prolazimo kroz različite ambijente koji nam se otvaraju u sekvencama i forsiraju vertikalno, horizontalno i kružno istraživanje prostora, obrazložili su arhitekti iz studija ‘Nekoliko’.

Arhitekti ovog idejnog rješenja za Kongresni centar Trebinje su Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj. Projekt je nastao u suradnji s Markom Gusićem iz studija Argu. Definirali su izgled samog Kongresnog centra te ostalih gradskih objekata javne i poslovne namjene.

Izdvojeni članak

Novi sportski centar ‘Brda’ ide dalje, raspisan natječaj za idejno rješenje

Ovaj moderan Kongresni centar zamišljen je kao mjesto društvene, kulturne i umjetničke interakcije te socijalizacije. Budući kompleks proširit će ponudu Trebinja, pružajući optimalne uvjete za razvoj izložbenih, koncertnih, ugostiteljskih, poslovnih i administrativnih sadržaja.

Pogledajte ovdje idejno rješenje za rekonstrukciju velikog kompleksa bivše osječke ljevaonice OLT.

Copy link
Powered by Social Snap