Pretraga

VIDEO: Camp Nou odlazi u povijest, u konstrukciju novog stadiona ulaže se 1,5 milijardi eura

A- A+

Ruše se tribine legendarnog stadiona Barcelone Camp Nou koji je primao 99.354 gledatelja i bio svjedok nekih od najboljih utakmica u povijesti nogometa. Na njegovim temeljima bit će konstruiran novi objekt – Spotify Camp Nou. Riječ je o rekonstrukciji vrijednoj 1,5 milijardi eura.

rušenje Camp Nou

rušenje Camp Nou | foto: screenshot You Tube

Društvenim mrežama posljednjih dana šire se snimke rušenja tribina na Camp Nou koje izazivaju burne emocije kod nostalgičnih navijača Barcelone koji teška srca gledaju kako nestaju mjesta s kojih su godinama, neki i desetljećima, pratili utakmice voljenog kluba. No, svi su oni svjesni da će novi stadion, sudeći prema najavama, biti zaista nešto posebno. Pogledajte video u nastavku.

Kapacitet od 105.000 mjesta

Projekt rekonstrukcije Camp Noua vrijedan je 1.5 milijardi eura, a obuhvaća građevinske radove u nekoliko etapa. Dograđivat će se krov, tribine će imati novu vizuru, nov će biti i semafor, telekomunikacijski centar, a objekt će sadržavati i novu dvoranu. Kada građevinci odu, kapacitet stadiona bit će povećan na 105.000 mjesta, a stadion će funkcionirati pod novi imenom – Spotify Nou Camp kao dio ugovorenog sponzorstva s platformom za streaming vrijednog 250 milijuna eura.

Sezonu koja kuca na vrata Katalonci će igrati na Olimpijskom stadionu Montjuic, a u sezoni 2024/25. se vraćaju na svoj stadion koji će biti otvoren s 50 posto kapaciteta. Konačno otvaranje čitavog stadiona očekuje se 2026. godine.

Izdvojeni članak

Vlada donijela odluku: HNS-u darovano zemljište za izgradnju nogometnog kampa

Bogata povijest kultnog stadiona

Camp Nou je dom Barcelone od službenog otvaranja 24. rujna 1957. kada je zamijenio nekadašnji stadion Les Corts koji je imao kapacitet od 48.000. Kada je prvi put otvoren 1957. godine, primao je 93.053 gledatelja. To je povećano na 120.000 za Svjetsko prvenstvo u nogometu 1982. godine, međutim, nakon što su ukinuta stajaća mjesta, kapacitet je smanjen na 99.354.

Prvi službeni naziv stadiona bio je ‘Estadi del FC Barcelona’, ali je među navijačima vrlo brzo dobio nadimak ‘Camp Nou’ (‘novi teren’) koji je ušao u povijest. Ovo ime je postalo i službeno 2000. godine.

U Osijeku se uskoro otvara novi stadion, pogledjate ovdje kako izgleda.

Copy link
Powered by Social Snap