Pretraga

VIDEO: Nestvarni prizori iz Las Vegasa, osvjetljenja najveća sferična zgrada na svijetu

A- A+

Las Vegas je poznat po nizu zanimljivih hotela, ali odnedavno svi padaju u drugi plan. Viralnu pozornost dobila je građevina vrijedna 2,3 milijarde eura. Oblika je kugle, u njenu je izgradnju utrošeno 3 tisuće tona čelika, a s vanjske strane ima najveći LED zaslon na svijetu.

Sfera, Las Vegas

Sfera, Las Vegas | foto: screenshot You Tube

Aktiviran je najveći LED zaslon na svijetu na novoizgrađenom kompleksu auditorija u Las Vegasu poznatom pod nazivom ‘The Sphere‘. Video snimke koje pristižu iz američke države Nevade su zadivljujuće. Ova građevina u formi kugle izgleda nestvarno vibrantna, a na njoj se izmjenjuju realistični prikazi predimenzioniranih okruglih predmeta i različitih struktura koje čine zgradu ‘živom’. Pogledajate video.

Impresivna izvana i iznutra

Na vanjskoj konstrukciji građevine postavljen je LED ekran površine od gotovo 54.000 kvadrata koji prikazuje sliku i animacije u boji, u svim pravcima. I to u takvoj rezoluciji da je njegov prikaz vidljiv i s udaljenosti od čak nekoliko kilometara. Za prikaz slike zaduženo je oko 1,2 milijuna LED elemenata, svaki od kojih se sastoji od 48 LE-dioda RGB sposobnih prikazati do 256 milijuna nijansi boja.

Riječ je o velikom projektu vrijednom 2,3 milijarde dolara koji prate impresivne brojke. Za izradu kupole visoke 111 i široke 157 metara, koja sada slovi za najveću sferičnu građevinu na svijetu, utrošeno je približno 3 tisuće tona čelika. Sferična dvorana koja se nalazi u unutrašnjosti kugle treba biti opremljena s čak 164.000 zvučnika i sferičnim 16K zaslonom koji će pružati mogućnost prikaza 4D filmova u opsegu kakav je do sada bio nezamisliv. Kapacitet dvorane je 18.000 gledatelja, a oni koji u njoj odluče pogledati film moći će doslovno osjetiti temperaturu i mirise koji prate priču na ekranu.

Izdvojeni članak

Kreće izgradnja brze pruge na američkom zapadu: Od Las Vegasa do Los Angelesa za 2 sata i 15 minuta

U2, borilački mečevi i Formula 1

Otvorenje ‘The Sphere’ planirano je za 29. rujna kada će u ovoj areni prvi od 25 ugovorenih koncerata održati irska rock skupine U2. U buduće nova će perjanica svjetskog centra zabave biti pozornica i za koncerte drugih velikih zvijezda, predstave, borilačke mečeve i druge atraktivne manifestacije.

Osim kroz manifestacije koje će se održavati pod kupolom ove neobične građevine, njen će zadivljujući vanjski izgled svijet zasigurno imati priliku upoznati u studenom kada će Las Vegas biti domaćin utrke Formule 1. Naime, planirana staza prolazi uz ‘Sferu’ što će bez sumnje biti prizor koji će plijeniti pažnju gledateljima izravnom prijenosa.

Pogledajte kako se gradila Sfera ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap