Pretraga

[VIDEO] Rimac odabrao hrvatske tvrtke za izgradnju megakampusa od 200 milijuna eura

A- A+

Poznati hrvatski inovator i poduzetnik Mate Rimac, koji je ujedno vlasnik tvrtke Rimac Automobili, ne prestaje oduševljavati svijet svojim zapanjujućim projektima. Ovaj put ipak se ne radi o nekom novom hiperautomobilu ili pak o preuzimanju nekog brenda luksuznih automobila poput Bugattija, već je Rimac jučer objavio vijest o početku gradnje ogromnog proizvodnog i razvojno-istraživačkog kampusa u vrijednosti od nevjerojatnih 200 milijuna eura. Naime, radi se o jednom od najvećih građevinskih i financijskih investicija u hrvatskom gospodarstvu do sada, kojeg će u Kerestincu kod Svete Nedjelje graditi samoborska građevinska tvrtka Facies prema projektu studija 3LHD. Donosimo vam video projekta.

kampus Rimac

Novi kampus u vlasništvu tvrtke Rimac Automobili ima vrijednost od 200 milijuna eura | foto: Studio 3LHD

Nakon što su nedavno odjeknule vijesti da je tvrtka Rimac Automobili, koja je u vlasništvu našeg cijenjenog inovatora i poduzetnika Mate Rimca, preuzela brend luksuznih automobila Bugatti, pa da je također lansirala najnoviji vlastiti model automobila tzv. Neveru, kao i da će proizvoditi autonomna taksi vozila s pripadajućom infrastrukturom u Zagrebu, još jednom Rimčeva tvrtka plijeni pozornost kako domaće tako i svjetske javnosti.

Naime, ovog puta radi se o gradnji ogromnog kampusa u Kerestincu kod Svete Nedjelje koji bi trebao biti gotov do 2023. godine, a koji će ujedno biti i novo sjedište tvrtke Rimac Automobili te će tako objedinjavati sve važne procese proces poslovanja, prenosi portal Novac.hr. Osim što će se u kampusu razvijati najnoviji modeli Bugattija, suvremeni objekt će imati i istraživački centar, staze za testiranje vozila, proizvodne hale i sportsko-rekreacijske sadržaje za zaposlenike.

Izdvojeni članak

Pogledajte rezultate natječaja nove tvrtke Mate Rimca: Hoće li odavde izlaziti robotaxiji?

Kampus od 200 milijuna eura

Tvrtka Rimac Automobili na čelu s Matom Rimcem počinje graditi suvremeni kampus u naselju Kerestinac koje pripada Svetoj Nedjelji. Cijena tog impresivnog projekta iznosi nevjerojatnih 200 milijuna eura te se smatra jednom od najvećih građevinskih i financijskih investicija u hrvatskom gospodarstvu do sada. Naime, Rimčev kampus broji oko 200.000 četvornih metara ukupne i 95.000 četvornih metara radne površine, a nadležna tijela Zagrebačke županije su u srpnju ove godine izdala građevinsku dozvolu za tzv. prvu fazu gradnje proizvodnog i razvojno-istraživačkog kampusa Rimac.

Tvrtka Rimac Automobili trenutačno i ma oko 1.100 zaposlenika koji posluju na šest lokacija, a s obzirom na Rimčeve planove da u idućih nekoliko godina broj zaposlenih poveća na oko 2.500, javila se i potreba za proširenjem prostornih kapaciteta. Štoviše, tvrtka Rimac Automobili jučer je u javnost lansirala priopćenje o početku gradnje novog diva koji će po završetku izgradnje postati novo središte tvrtke te će objedinjavati sve važne procese poslovanja.

kampus Rimac

Radi se o jednom od najvećih građevinskih i financijskih projekata u Hrvatskoj do sada | foto: Studio 3LHD

Rok od tri godine za izgradnju

Pripreme za gradnju kampusa Rimac počele su još 2019. godine, a zemljište za gradnju spektakularnog kampusa u travnju je ove godine tvrtki Rimac Automobili iznajmila gradska uprava Svete Nedjelje i to na narednih 69 godina, navodi portal Novac.hr. Prema odredbama ugovora potpisanog između Grada Sveta Nedjelja i vlasnika Rimca, investitor je obvezan sagraditi kampus u roku od tri godine od početka gradnje. Hrvatski inovator i poduzetnik je prilikom potpisivanja spomenutog ugovora poručio, između ostalog, kako je za kampus zatvorena financijska konstrukcija te da želi početi s gradnjom čim prije.

Za izvođača radova odabrana je tvrtka Facies iz Samobora, a kampus će se graditi prema projektu zagrebačkog Studija 3LHD i njegova arhitekta Marka Dabrovića, što znači da će brojne domaće snage sudjelovati u jednoj od najvećih hrvatskih građevinskih i financijskih investicija do sada. Osim toga, za zahtjevne projekte krajobraznog uređenja, prometne infrastrukture, čeličnih i staklenih konstrukcija kampusa angažirano je još nekoliko partnera glavnog projektanta. Impresivni kompleks tako će imati raznolike sadržaje, uključujući istraživački centar, staze za testiranje vozila, proizvodne hale i sportsko-rekreacijske sadržaje za zaposlenike.

Izdvojeni članak

Pogledajte rezultate natječaja nove tvrtke Mate Rimca: Hoće li odavde izlaziti robotaxiji?

Rimac Automobili ne prestaje oduševljavati

Iako su pripreme za gradnju kampusa počele još 2019. godine, tvrtka Rimac Automobili u međuvremenu je ostvarila brojne druge nevjerojatne uspjehe. Podsjetimo, tvrtka je produbila suradnju s Porscheom u više transakcija, među kojima je ona najvrednija od 70 milijuna eura dogovorena u ožujku ove godine, a također je potpisala ugovore o tehničkom partnerstvu s Hyundaijem i Kijom vrijedne 80 milijuna eura. Osim toga, Rimčeva tvrtka najavila je proizvodnju autonomnih taksi vozila s pripadajućom infrastrukturom u Zagrebu, promovirala je prototip hiperautomobila Nevera te je od Volkswagen grupe preuzela brend luksuznih automobila Bugatti.

Nakon što je preuzela Bugatti, tvrtka Rimac Automobili najavila je da će suvremeni kampus u naselju Kerestinec kod Svete Nedjelje proraditi 2023. godine te da će se u njemu, među ostalim velikim planovima, razvijati i novi modeli Bugattija, čija se proizvodnja trenutno odvija u Molsheimu u Francuskoj, navodi portal Novac.hr. Istodobno s pripremama na gradnji kampusa, Mate Rimac uspješno je ispregovarao s državnim institucijama da mu se omogući kupnja bivšeg vojnog zemljišta na području općine Stupnik, a završetak gradnje kampusa Rimac bit će samo još jedno u nizu fantastičnih dostignuća impresivne tvrtke Rimac Automobili u vlasništvu Mate Rimca.

Također, više o domaćoj tvrtki koja će izvoditi radove na realizaciji Rimčevog megakampusa možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap