Pretraga

Zagreb dobiva novi ulaz u grad kroz Sarajevsku ulicu: Gradit će nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora

A- A+

Zagrebački gradonačelnik Tomašević otkrio je kako će se graditi novi južni ulaz u grad. Tako će od zaobilaznice ići novi čvor, koji će se s nadvožnjakom preko cijelog Ranžirnog kolodvora, spojiti na Sarajevsku ulicu. Bit će proširena cesta i izgrađena nova tramvajska pruga koja će se spajati na Most mladosti.

sarajevska ulica

Sarajevska cesta | Screenshot: Google street view

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je sa svojim zamjenicima i suradnicima obišao radove na uređenju Aleje Matije Ljubeka i Rekreacijsko-sportskoga centra Jarun. Tom je prilikom kazao kako s Ministarstvom prometa rade na tome da se napravi novi ulaz u grad Zagreb s juga. Odlučili su da će taj ulaz biti Sarajevska ulica.

Nadvožnjak preko ranžirnog kolodvora

Tomašević je objasnio kako će od zaobilaznice ići novi čvor, koji će se s nadvožnjakom preko cijelog Ranžirnog kolodvora, spojiti na Sarajevsku ulicu. Tamo će biti proširena cesta i nova tramvajska pruga koja će se spajati na Most mladosti. Tomašević je naglasio kako su u tom projektu važni i HŽ-Infrastruktura, Hrvatske ceste, Ministarstvo prometa, ZET i Grad Zagreb.

Dodao je kako ćemo u tom smislu postojati cestovno rješenje, rješenje za javni prijevoz i rasterećenje ovog zapadnijeg ulaza na jugu u grad. Otkrio je i da su u tijeku izvlaštenja te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi Sarajevske ulice. Uvjeren je da bi ta faza mogla završiti krajem godine.

Gradonačelnik Tomašević je najavio i da će se ići paralelno u javnu nabavu za tramvajsku prugu i za ceste. Kazao je kako će se ceste financirati pola iz državnog proračuna ili EU fondova, a pola iz gradskog proračuna.

ranžirni kolodvor

ranžirni kolodvor | Screenshot: Google street view

Radovi na Jarunu trebali bi završiti do travnja

Radovi na uređenju Aleje Matije Ljubeka i Rekreacijsko-sportskoga centra Jarun bi trebali biti gotovi do travnja. Izvode ih Zagrebačke ceste – podružnica Zagrebačkog holdinga.

Prilikom obilaska, čelni čovjek Zagreba istaknuo je kako ova cesta na Jarunu nije temeljito obnavljana gotovo 40 godina i zato je bila u takvom lošem stanju. Oštećena je i prilikom potresa prije tri godine. Tomašević se zahvalio Ministarstvu graditeljstva na dobroj suradnji kako bi se taj projekt prijavio na Fond solidarnosti.

Na Jarunu će se tako unaprijediti regulacija prometa na način da će biciklističke staze biti puno šire i sigurnije za rekreativce. Tomašević je najavio i kako će sljedeći tjedan biti poznata i privremena i trajna regulacija prometa jer se detalji još dovršavaju.

Izdvojeni članak

Krenulo uređenje staza na Jarunu nakon 40 godina: Projekt vrijedan 3 milijuna eura

Predsjednik Gradske skupštine, Joško Klisović, istaknuo je da će se Jarunu vratiti onaj sjaj koji je imao 1986. i 1987. godine, kada je i napravljen za Univerzijadu. Kazao je i kako će se radovi provoditi u nekoliko faza, a sada je u tijeku prva – kompletna obnova Aleje Matije Ljubeka. Dodao je kako je Gradska skupština već zadužila gradonačelnika, na prijedlog SDP-a, da se ide u odmuljivanje vode, micanje lopoča i sedimenata, kako bi se u čistom Jarunu mogli kupati građani i koristiti ga sportaši i rekreativci.

Projekt je to koji u Gradu Zagrebu planiraju već desetak godina. Izgradnja prijelaza preko Ranžirnog kolodvora i rekonstrukcija Sarajevske ulice s izgradnjom tramvajske pruge, značajna je zbog direktne povezanosti autoceste Zagreb – Sisak i gradskih prometnica. Bit će to i najkraća veza sa zračnom lukom i Velikom Goricom.

Copy link
Powered by Social Snap