Pretraga

Započela 2,1 milijuna eura vrijedna nadogradnja pazinskog arhiva, izvođač radova tvrtka DE CONTE

A- A+

Položen je kamen temeljac kojim je započela rekonstrukcija i nadogradnja bivšeg vojnog skladišta ‘Bertoši’ za potrebe pohranjivanja arhivske građe javnih stvaratelja s područja Istarske županije. Ministarstvo kulture za više od 35 milijuna eura iz NPOO ukupno obnavlja 8 zgrada državnih arhiva.

kamen temeljac za arhiv

kamen temeljac za arhiv | foto: Ministarstvo kulture i medija

Konstrukcijsku prenamjenu starog vojnog skladišta „Bertoši“ za potrebe arhivskog spremišta izvodit će tvrtka DE CONTE d.o.o. iz Labina s kojom je, nakon provedenog postupka Javne nabave, Državni arhiv u Pazinu potpisao ugovor o javnim radovima u vrijednosti od 2.094.200,00 eura bez PDV-a.

Vremenski okvir unutar kojega bi radovi trebali biti završeni je 18 mjeseci. Kako ističu iz Ministarstva kulture, Arhivsko spremište u Bertošima, čija je vrijednost 3,2 milijuna eura, uz prostor za pohranu arhivskog gradiva tada će obuhvaćati uređenu radionicu za konzervaciju i restauraciju gradiva na papiru kao i novi nadograđeni prostor koji će u potpunosti služiti za prihvat i trajno čuvanje arhivskog gradiva.

Nemaju mjesta u arhivu od ’70-ih

Od projektiranih 1.600 četvornih metara neto korisne površine, na gotovo 1.200 kvadrata bit će uređena arhivska spremišta s pomičnim regalima u koja će, procjenjuje se, moći biti pohranjeno do 9.500 dužnih metara arhivskog gradiva. Biti će to kraj muke s kroničnim  nedostatkom spremišnog prostora za Državni arhiv u Pazinu koji zbog ovoga problema nije preuzimao arhivsko gradivo od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća!

Izdvojeni članak

Nove odluke Vlade: Povećana alokacija Ministarstvu kulture za obnovu za 450%

Ovaj projektu dio je planiranih ulaganja u arhivsku infrastrukturu ukupne vrijednosti 35.173.630,23 eura koja provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Hrvatskim državnim arhivom, područnim državnim arhivima i pravosudnim tijelima. Realizaciju svih planova obuhvatit će rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih 8 zgrada državnih arhiva.

Sredstva za novi prostor pazinskog arhiva Vlada financira putem Ministarstva kulture i medija u okviru investicije ‘Unaprjeđenja digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva’ Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Lakša digitalizacija građe

Prilikom svečanosti polaganja kamena temeljca u Bertošima, ministrica kulture i medija, dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, istaknula je kako investicije cijelog NPOO-a iznose oko 6 i pol milijardi eura, od čega 125 milijuna eura provodi izravno Ministarstvo kulture i medija, a ova inicijativa uključuje ne samo izgradnju, već i procese digitalizacije i pohrane arhivskog gradiva.

Izdvojeni članak

Digitalizacija gruntovnica: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika, stižu i e-punomoći

-Ova je investicija vezana uz reformu pravosuđa. U novim će se prostorima digitalizirati i pohranjivati svi akti, odnosno sve arhivsko gradivo koje nastaje unutar pravosudnih tijela, što će dodatno ubrzati  postupke, ne samo zemljišnoknjižne nego i sve druge koji su našim građanima iznimno važni, rekla je Obuljen Koržinek.

Građevinski radovi od kulturnog značaja trenutno su aktualni i u Dubrovniku na palači Sponze, te na gradskoj vijećnici u Varaždinu.

Copy link
Powered by Social Snap