Pretraga

APN model je prošlost, zaziva se dugoročni najam stanova

A- A+

Subvencionirani stambeni krediti, kao mjera za stambeno zbrinjavanje, trebali bi postati stvar prošlosti. Iako je resorno ministarstvo najavilo je da će izdati novo rješenje za APN kredite u ožujku ove godine. Ova Vladina mjera često je kritizirana zbog nekontroliranog rasta cijena nekretnina. Stručnjaci za nekretnine željeli bi da sljedeći model ide u smjeru dugoročnog najma stanova, tzv. Bečkog modela.

prodaja nekretnina

Kako odabrati kvalitetnu nekretninu u Dalmaciji | Foto: Promo

Politika subvencioniranja stanova u Hrvatskoj se mijenja. Vladina APN mjera sufinanciranja nekretnina za mlade, prema riječima stručnjaka, trebala bi postati povijest. Takav model pridonio je rastu cijena i zbog toga stvorio negodovanja među stanovništvom, a to je komentirala Lana Mihaljinec Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

APN je bio manjkav iz mnogo razloga. Bio je dostupan samo kreditno sposobnim građanima, kakvih je pogotovo među mladima i koji prvi puta stupaju na tržište rada vrlo malo. Bio je sezonalna mjera, puštena na tržište u trenutku kad se ono počelo oporavljati i na tržištu s nedovoljnom ponudom. Znači, vi ste dali više sredstava ljudima da kupe stan, a nekretnina je bilo nedovoljno, rekla je u Dnevniku Mihaljinec Knežević.

Iako kod nas ljudi žele biti u posjedu nekretnine, ona smatra da bi kod nas najbolje funkcionirao model najma. Danas se nije nužno vezati kreditom za jednu nekretninu. Povećava se potreba za seljenjem i društvenom mobilnošću. Zato dugoročni najam nekretnina djeluje kao najučinkovitiji model.

Izdvojeni članak

Zabrana novih apartmana na top turističkoj destinaciji, mladi ne mogu do stanova

Mihaljinec Knežević priznala je da nemaju dovoljno podataka kako bi adekvatno mogli formirati stambene politike u Hrvatskoj te dodala da je to vrlo kompleksan i dugotrajan proces. Kod nastajanja modela, moraju se u obzir uzeti tri čimbenika, demografska situacija, porezna politika i ponuda nekretnina na tržištu, prenosi hrt.hr.

Dodala je kako bi se u Hrvatskoj ‘konkretno mogla provesti mjera koja bi pustila određeni broj nekretnina na tržište, a to je aktiviranje državnog stambenog fonda za koji država još uvijek ne zna koliki je točno i koji je vrlo zapušten. No, postoje i razne druge intervencije u poreznu politiku koje bi stimulirale i razvoj nekretnina priuštivih cijena’.

U Austriji se svaki pojedinac s napunjenih 17 godina može prijaviti za društveni stan i dobiti ga u razdoblju od oko dvije godine. Cijena dvosobnog stana je oko 470 eura. Ako student ima mjesečna primanja 1000 eura, Grad Beč subvencionira mu stanovanje s 200 eura.

Smatrate li da je bivši ministar Mario Banožić smio prijaviti kupnju stana preko APN-a ili je to bio sukob interesa? Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap