Pretraga

Decentralizacija državne imovine: Ličko – senjska županija prva revitalizira neiskorištene nekretnine

A- A+

Dijelom državne imovine od sada će upravljati županije i gradovi. Novo zakonsko rješenje omogućit će kvalitetnije upravljanje imovinom, a Ličko – senjska županija prva je na raspolaganje dobila nekretnine o kojima će dalje odlučivati. Cilj je ubrzati aktivaciju neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske. Takvih predmeta državne imovine ima ukupno oko 17 tisuća. Uz to, na području županije traje cjelovita i energetska obnova 56 zgrada.

Cjelovita i energetska obnova zgrada u Ličko - senjskoj županiji

Cjelovita i energetska obnova zgrada u Ličko – senjskoj županiji | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Kreće proces decentralizacije državne imovine. Nekretnine u Hrvatskoj koje stoje neiskorištene, novim će se zakonskim rješenjem prebaciti na županije i gradove te će im omogućiti kvalitetnije upravljanje istima. Prva na redu je Ličko – senjska županija. Prebacivanje će pomoći ubrzati rješavanje imovinskopravnih odnosa na državnim nekretninama u svrhu realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata. Povećat će se investicijski potencijal i realizacija investicijskih projekata.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu da se sredstva ostvarena od upravljanja nekretninama dijele na način da Republici Hrvatskoj pripada 60% prihoda, županiji na čijem je području predmetna nekretnina 20% te jedinici lokalne samouprave 20% prihoda. Predmeta koji će se prebaciti na županije i gradove ima oko 17 tisuća.

Izdvojeni članak

Povećan broj praznih stanova za 43%, u Hrvatskoj ih ima čak 600 tisuća

Cjelovita i energetska obnova zgrada u Ličko – senjskoj županiji financira se iz NPOO-a i državnog proračuna. Obnovom se suzbija energetsko siromaštvo u kojem kućanstva na energiju troše više od deset posto svih svojih primanja. Programom suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi i ostalim ratom devatiranim područjima ukupno je obuhvaćeno 56 zgrada, u Ličkom Osiku 32, u Korenici 13, Udbini šest, Donjem Lapcu četiri i u Otočcu jedna.

U Ličkom Osiku završila je cjelovita i energetska obnova na deset zgrada sa 92 stana ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura. Do kraja 2025. godine se po ovom programu na području cijele RH planira obnoviti 387 zgrada koje su bile u državnom, a sada su u mješovitom vlasništvu. Ukupna procijenjena vrijednost obnove za sve zgrade iznosi 47 milijuna eura.

Kako u sklopu obnove nakon potresa provesti urbanu obnovu i ozelenjavanje pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap