Pretraga

Europska unija financira ugradnju dizala: Interes iskazalo više od 10.000 predstavnika stanara

A- A+

Više od 10.000 predstavnika stanara u zgradama s četiri ili više katova bez dizala iskazalo je interes za njihovu ugradnju. Pokazala je to anketa koju je u suradnji s Hrvatskom poštom provela Hrvatska gospodarska komora, a iz koje navode da je u ovom financijskom razdoblju predviđeno bespovratno financiranje 85 posto troškova ugradnje dizala.

dizalo

Dizalo, ilustracija | foto: Unsplash

Anketa je provedena na uzorku od 16.000 predstavnika stanara od kojih je njih 10.500 iskazalo interes za ugradnju dizala.

Hrvatska gospodarska komora provela je u suradnji s Hrvatskom poštom anketu kojom su željeli provjeriti zainteresiranost za ugradnju liftova u zgradama s četiri i više katova. Realizacija ugradnje potakla bi zapošljavanje kako građevinaraca, tako i poduzeća koji se bave proizvodnjom dizala, zaključuju na konferenciji ‘Dostupnost do stana – ugradnja dizala u višestambene zgrade‘.

Konferenciju su zajednički inicirali Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP-ovih i HT-ovih umirovljenika hrvatske.

Bespovratno financiranje troškova ugradnje

Prema riječima potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjane Čagalj u ovom financijskom razdoblju predviđeno je bespovratno financiranje 85 troškova ugradnje dizala.

– Od prosječne cijene ugrađenog dizala, sa svim popratnim građevinskim radovima prilagodbe od 46.700 eura, iz fondova Europske unije financiralo bi se 39.695 eura, navodi Čagalj, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Građevinska dozvola: Sve što trebate znati na jednom mjestu

U segmentu proizvodnje dizala u Hrvatskoj trenutno posluje 60 poduzeća koja godišnje ostvare 600 milijuna prihoda.

– U postojeće višestambene zgrade dizala se mogu ugrađivati s unutrašnje i vanjske strane, a za velik dio takvih projekata nije potrebna ni građevinska dozvola, dodaje Zdravko Čizmar, tajnik Hrvatske udruge za dizala.

Financiranje sredstvima iz fondova Europske unije dodatno je komentirala i resorna ministrica Nataša Tramišak.

– Naći ćemo modele kako da vam damo pristup fondovima EU. Na vama je da se javljate na natječaje kada se raspišu operativni programi, zaključuje Tramišak.

Copy link
Powered by Social Snap