Pretraga

Evergrande u još većim problemima zbog odlaska dva direktora: Očekuje se intervencija Kine

A- A+

Kineski nekretninski div Evergrande ovaj tjedan mora smisliti preliminarni plan rekonstrukcije dugova. Prošli tjedan su ostali bez dva visoko pozicionirana direktora, a stručnjaci špekuliraju kako bi se Kina mogla umiješati prilikom otplaćivanja 300 milijardi dolara dugova firme.

Neboderi u Kini | Screenshot/Youtube

Evergrande je u petak otkrio medijima da su izvršni direktor Xia Hajiun i direktor financija Pan Darong bili uključeni u preusmjeravanje dvije milijarde dolara zajmova za pokrivanje dugova u općenite operacije tvrtke. Direktori su dali ostavke, a kriza firme je dodatno zastrašila sve ulagače u kineski nekretninski sektor, piše BBC.

Podsjećamo kako Evergrande nije isplatio dogovoreni dio dugova u prosincu 2021. godine. Rivalska nekretninska firma predložila je kupnju dionica Evergrandea za 2.6 milijardi dolara, no i taj dogovor je propao. Vrijednost dionica im je pala za 75 posto od prošle godine, a posljednjih nekoliko mjeseci zabranjeno je trgovanje njihovim dionicama.

Izdvojeni članak

Evergrande prodaje svoj projekt za gotovo 600 milijuna dolara: I dalje imaju puno za vratiti

Tvrtka je najavila objavu preliminarnog plana rekonstrukcije dugova do idućeg tjedna. Kriza Evergrandea proširila se na cijeli sektor i procjenjuje se kako su izgubili više od bilijun dolara u prošloj godini. Zbog sve vjerojatnijeg propadanja firme i velikog utjecaja na ekonomiju države, analitičari očekuju intervenciju kineskog vodstva. Japanska banka objavila je podatke o povećanju dugova u cijelom sektoru, a neke firme koje nisu mogle otplatiti dugove nastavile su s izgradnjom projekata.

Izašle su informacije o novom fondu za sve građevinske firme koje su u dugovima. Fond bi mogao vrijediti i do 45 milijardi dolara, a njime bi se pokušao spasiti kineski nekretninski sektor. Prodaja nekretnina u Kini pada jedanaesti mjesec za redom. To je najveći kontinuirani pad u Kini od 1990-ih godina. Velik broj firmi zaustavilo je izgradnju, iako su građani stanove unaprijed kupili. Više od 200 projekata od 80 kompanija je ugroženo.

Copy link
Powered by Social Snap