Pretraga

Je li ovo najimpresivniji trgovački centar u svijetu? Na njemu je posađeno tisuću stabala

A- A+

Svaka metropola ima bar nekoliko šoping centara koji su najčešće vrlo popularna i posjećena mjesta koja uvijek ‘vrve’ ljudima. Zato je važno da kao društveni prostori budu privlačni i ugodni za boravak. Jedan pomalo nesvakidašnji, a opet fascinantan trgovački centar je prije nekoliko mjeseci otvoren u Šangaju. Na prostoru bivše industrijske zone, osvanulo je mjesto, koje kako kažu njegovi dizajneri, ‘spaja umjetnost, prirodu i arhitekturu’.

1.000 Trees | foto: 1.000 Trees

Trgovački centar 1.000 Trees je dizajniran tako da podsjeća na planinu prekrivenu zelenilom. Ovaj betonski div, smješten uz umjetničku četvrt M50, se prostire na 300 tisuća četvornih metara, a struktura objekta je izgrađena s mrežom betonskih stupova raspoređenih pod kutom od 45 stupnjeva prema rijeci Suzhou. Na svakom stupu se nalazi žardina koja sadrži mješavinu listopadnih i zimzelenih stabala, kao i grmlja te viseće biljke. Ukupno je na ovom zdanju posađeno tisuću stabala i 250 tisuća biljaka, a unutar samih stupova se nalazi skriveni sustav zalijevanja.

Mjesto koje spaja prirodu, umjetnost i čovjeka

Huang Jingsheng, glavni menadžer marketinga projekta je rekao da je cilj bio izgraditi toplu i živu zgradu sa skladnim odnosom između čovjeka i prirode, a ne betonskog mamuta. Stupovi s obiljem zelenila kao i okruženje s temom prirode, pružaju kupcima jedinstveno iskustvo kupovine i druženja unutar ovog modernog i impresivnog zdanja. Cjelokupni dizajn 1.000 Trees savršeno se uklapa sa slikovitom rijekom Suzhou: uzdiže se iznad nje baš poput šumovite planine, piše Dezeen.

1.000 Trees | foto: 1.000 Trees

Izdvojeni članak

Odsjesti u ovim hobitskim kućicama na Velebitu pravi je doživljaj, a priča o njihovoj izgradnji impresivna

Za dizajn ove fascinantne zgrade, koja se uzdiže devet katova u visinu, je zaslužna britanska tvrtka Heatherwick Studio, a osnivač Thomas Heatherwick je kazao kako je ‘1.000 Trees inspiriran idejom pretvaranja gradova u društvene prostore’.

1.000 Trees | foto: 1.000 Trees

Lisa Finlay, partnerica u Heatherwick Studiju je rekla da su željeli stvoriti mjesto koje spaja prirodu, trgovinu i dobrobit. Inače, Heatherwick Studio je zaslužan i za druge slične projekte, u Singapuru, ‘Learning Hub’, Maggie’s Center prepun flore u Leedsu u Velikoj Britaniji i projekt park Little Island u New Yorku.

 

Copy link
Powered by Social Snap