Pretraga

Neke agencije za prodaju nekretnina koriste se prljavom igrom, pogledajte u kojem dijelu Hrvatske najviše

A- A+

Na 33. Forumu Hrvatske gospodarske komore o poslovanju nekretninama čelnik Udruženja govorio je o prljavim trikovima i lažnim obećanjima kojima se neke agencije koriste kako bi izbjegli plaćanje poreza. Takav način poslovanja najviše se događa u Dalmaciji, a manje u Zagrebu. Zbog takvog načina poslovanja nemamo ni pravu statističku sliku o prodaji nekretnina u Hrvatskoj.

stambena zgrada | izvor: unsplash

Kako prenosi Poslovni Dnevnik, u Hrvatskoj se u zadnjih 4 godine stvara nekretninski balon koji bi se uskoro mogao rasprsnuti, a značajnu ulogu u njegovu stvaranju imaju i agencije za nekretnine koje podilaženjem prodavateljima pile granu na kojoj sjede. Zbog toga pada povjerenje klijenata u posrednike kao i promet nekretnina realiziran kroz angažman agencija, a o ozbiljnosti situacije govore i brojke koje pokazuju rast broja pritužbi na rad agencija.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako se cijene nekretnina u Hrvatskoj rangiraju s ostatkom EU u posljednjih 10 godina

Na to je svoje kolege upozorio Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore, na 33. Forumu poslovanja nekretninama koji se održao u srijedu u organizaciji HGK.

– Svi znamo što se događalo u krizi 2008. nakon što se ispuhao hrvatski nekretninski balon, i koliko dugo je to trajalo. Danas imamo situaciju da je vrijeme prodavatelja, zbog inflacije raste promet jer ljudi žele imati neku trajnu vrijednost te kupuju nekretnine pa se kolege dodvoravaju prodavateljima, obećaju im prodaju po nerealnim cijenama, i pitanje je koliko i naša struka napuhuje balon. Isto, pitanje je kada će ova inflacija potaknuti rast kamata i usporiti promet nekretnina. Na nama je da se ponašamo odgovorno i jasno kažemo da svaka nekretnina ima svoju vrijednost, prenio je Poslovni Dnevnik riječi Ranilovića.

Izdvojeni članak

Top 10 hrvatskih gradova u izgradnji stanova u 2020., čak osam ih je na obali

Iako se u Zagrebu najviše gradi i prodaje, problem transparentnosti nije u glavnom gradu. Najveći problemi u transparentnom poslovanju s nekretninama je u Dalmaciji.

– Toga ima manje u Zagrebu, a najviše u Dalmaciji, gdje smo imali slučajeve da su prodavali za 2000 eura kvadrat, a pisali 1500 u ugovor, samo da bi si smanjili porez, a posrednici sudjeluju u tim utajama, umjesto da upozoravaju svoje klijente da krše zakone. Zbog toga nemamo niti realnu statistiku. Česta je i nelojalna konkurencija, nelegalni posrednici, prljava utakmica na tržištu, rekao je Ranilović.

Copy link
Powered by Social Snap