Pretraga

Otvoren prvi hotel koji je dobio certifikat pasivne kuće u SAD-u: Odana počast slavnom arhitektu

A- A+

Arhitektonski studio Becker + Becker pretvorio je brutalističku zgradu iz 1970-ih u New Havenu, koju je projektirao mađarsko-američki arhitekt Marcel Breuer, u hotel, ali po principu pasivne kuće.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hotel Marcel (@hotel_marcel_newhaven)

Studio Becker + Becker iz Connecticuta, koji je kupio zgradu od IKEA-e 2019. godine nakon što nije bila korištena više od dvadeset godina, zadržao je pročelje strukture koju je dizajnirao Breuer dok je ažurirao interijere, piše Dezeen.

Hotel je nazvan Hotel Marcel u čast originalnog arhitekta, a otvoren je u svibnju 2022. godine. Hotel ima 165 soba, i dio je lanca hotela Tapestry Collection by Hilton Hotels. Djelujući i kao arhitekt i izvođač radova, Becker + Becker je renovirao zgradu tijekom protekle tri godine uklanjajući azbest iz bivše poslovne zgrade i popravljajući njezino pročelje.

Zadržan je prepoznatljiv oblik Breuerovog originalnog dizajna – široka struktura s prazninom u sredini koju podupiru stupovi tako da su gornji i donji katovi podijeljeni u dva dijela. Izvana struktura izgleda kako ju je dizajnirao Breuer, osim dijela zgrade koji je IKEA srušila kako bi izgradila parkiralište.

Izdvojeni članak

[FOTO] Supetar u Texasu: Pogledajte kako izgleda Adriatica Village, hotel sagrađen po uzoru na našu obalu

Prema riječima predsjednika Becker + Becker Brucea Beckera, projekt je imao dva glavna cilja – s jedne strane, očuvati znamenitu strukturu, a s druge pronaći način da se zgrada učini održivijom. Hotel je dizajniran da bude prvi hotel u SAD-u koji je dobio certifikat pasivne kuće, a također ima za cilj dobiti LEED Platinum certifikat.

Klimatska kriza

– Uz klimatsku krizu s kojom se suočavamo, postoji spoznaja da je stvarno teško opravdati izgradnju nove zgrade. Betonske zidove i ploče obično je lakše zabrtviti i učiniti nepropusnim kako bi se smanjila infiltracija, za razliku od drugih zidnih sustava, rekao je Becker.

Više od tisuću solarnih panela u potpunosti napaja hotel. Ti paneli su čak  korišteni za opskrbu električnom energijom u završnoj fazi izgradnje. Solarni paneli pokrivaju krov, a u blizini se nalazi i dodatno solarno polje.

Studio je napravio nekoliko drugih intervencija, uključujući otvaranje pomoćnih prostora u središtu gornjeg kata (prostora dvostruke visine poduprtog čeličnim rešetkama), kako bi stvorio dvorište koje propušta svjetlo u sobe za sastanke.

Ovaj je pothvat također omogućio arhitektonskom studiju da izgradi ‘lightwells’, koji unose dodatno svjetlo u prostorije koje su postavljene na sredini podnih ploča. Interijere hotela dizajnirao je bruklinski studio Dutch East Design, koji je pretvorio urede i istraživačke laboratorije u 165 luksuznih soba. Uredili su i predvorje te prostorije za opuštanje.

Minimalizam

Budući da je velik dio originalnih interijera bio neupotrebljiv, obnova je bila intenzivna, a Dutch East Design donio je namještaj brojnih lokalnih majstora. Kako bi odali počast eksterijeru, dizajneri interijera su u predvorje uključili friz od terakote koji podsjeća na montažne betonske ploče na vanjskoj fasadi. Minimalstički namještaj i bijeli zidovi s drvenim obradama karakteriziraju veći dio javnih i privatnih prostora hotela.

Dizajnirana od strane Breuera, zgrada je izvorno dovršena 1970. godine kao ured za Armstrong Rubber Company. Pretvorena je u sjevernoameričko sjedište tvrtke za proizvodnju guma Pirelli 1988. godine, koja je potom napustila zgradu. Na kraju, 2003. godine ju je kupila IKEA, švedski div.

Breuer je bio jedan od najznačajnijih arhitekata 20. stoljeća koji je 1968. godine nagrađen AIA zlatnom medaljom. Kao majstor Bauhausa, pobjegao je iz Njemačke u London nakon što su nacisti došli na vlast, a potom se preselio u SAD gdje je projektirao preko 100 zgrada, uključujući i njujorški Whitney Museum of American Art. Ova zgrada je postala i povijesno zaštićenom, zahvaljujući naporima Saveza za arhitekturu New Haven Arts Councila.

– Brutalističke zgrade poput zgrade Pirelli umjetnička su djela koja mogu inspirirati i podići kvalitetu i smisao našeg svakodnevnog života. Teško je tome pridati vrijednost, ali to je temelj naše ljudskosti, rekao je Becker, čiji je studio obnovio niz građevina iz sredine prošlog stoljeća diljem Nove Engleske.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hotel Marcel (@hotel_marcel_newhaven)

Copy link
Powered by Social Snap