Pretraga

[Fotogalerija] Neobična kuća na Sveticama – Nazire li se obnova?

A- A+

Ne možete proći zagrebačkom ulicom Svetice, a da vam pogled ne skrene na jednu vrlo specifičnu i šarmantnu kuću koja se opire vremenu. Jedna je od urbanih vila građenih u međuratnom razdoblju na Sveticama. Jedina je preživjela skoro 100 godina i još uvijek stoji i izgleda kao prizor iz Disneyjeva crtića “Up”. U većinskom je vlasništvu države, a o njenoj budućnosti još uvijek se ništa ne zna, makar je na prizemnom dijelu obnovljena fasada. Pogledajte fotogaleriju.

Svetice_kuća 1

Kuća na Sveticama sprijeda; David Mandić | baustela.hr

Šarmantna kuća na Sveticama, okružena modernim stambenim zgradama, nalikuje na onu iz popularnog crtića “Up”, samo što u njoj ne živi djedica koji žali za nekadašnjom ljubavlju, već kuća ima četiri vlasnika – većinski je država, a ostalih troje dijele osminu vlasništva. Ova kuća poznata je Zagrepčanima jer ju je naprosto nemoguće ne primijetiti kad prolazite tim dijelom grada. Mnogi su zbog njenog specifičnog položaja i izgleda razvili neki inat modernoj gradnji i naprosto ne žele da se oronula kućica sruši.

Svetice_kuća 3

Kuća na Sveticama kroz krošnju preko puta; David Mandić | baustela.hr

Područje na kojem se nalazi u međuratnom je razdoblju bilo poprište opsežne gradnje. Bila je okružena sličnim objektima koji su nicali tada diljem područja između Maksimirske i željezničke pruge, odnosno Zvonimirove ulice u pokušaju da se grad širi prema istoku. Iz nekog razloga ova zapuštena ljepotica ostala je jedini primjer ovakvih urbanih vila. Sastoji se od prizemlja, prvog kata i potkrovlja. Metalni čistač cipela na ulazu stvara sliku nekog drugog vremena kad su zagrebačke ulice još uvijek bile mahom blatnjave i neasfaltirane. U prizemlju stoji tabla tvrtke Podhraški i drug koja je navodno izgradila kuću. Priče glase kako je originalni vlasnik bio imućni mesar, a izvori su neodlučni oko godine izgradnje. Neki tvrde da je kuća izgrađena još 30-ih godina, a jedan neaktivni oglas za prodaju prizemnog stana glasi kako je godina izgradnje 1946.

Svetice_kuća 6

Pročelje kuće s južne strane i kontejneri susjedne zgrade; David Mandić | baustela.hr

Kuća privlači mnoge prolaznike, svi je žele fotografirati zbog njezinog neobičnog smještaja između dvije moderne zgrade. U posljednje vrijeme na prizemnoj etaži primjetan je pokušaj obnavljanja fasade koji je dosta narušio specifičnom izgledu kućice. Sada nekako djeluje kičastije i pokrpano, dok je prije samo bila jedinstvena i prkosna. Susjedi smatraju kako je treba srušiti ako je država ne obnovi na odgovarajući način.

Svetice_kuća 11

Dvorište puno smeća iza kuće; David Mandić | baustela.hr

– Kad se desio onaj prvi potres, kući nije bilo ništa, izgledalo je kao da je samo otresla svoj prašnjavi kaput. Ne znam tko trenutno živi u obnovljenom prizemlju, ali njeno vijeme je nažalost prošlo, oštećenja su vidljiva. Trebalo bi je srušiti, država ju je trebala odavno obnoviti. Sad ne liči ni na što. – komentirao nam je gospodin iz susjedne zgrade dok smo fotografirali južno pročelje.

Pogledajte fotogaleriju

Copy link
Powered by Social Snap