Pretraga

Veliki trgovački lanac dobio lokacijsku dozvolu za stambenu zgradu pored svog supermarketa

A- A+

Grad Zagreb izdao je lokacijsku dozvolu trgovačkom lancu Kaufland za gradnju stambenog naselja koje sadržava 77 stanova u Dubravi. Stanovi bi trebali biti sagrađeni na zemljištu bivše Tvornice autobusa Zagreb, u neposrednoj blizini Kauflandovog prodajnog centra u Gavazzijevoj ulici. Slijedi li otvaranje gradilišta ili preprodaja ostaje vidjeti.

Novogradnja, ilustracija | foto: Unsplash

Na parceli u Dubravi koja se proteže na 10.500 kvadrata, za novu je zgradu previđeno 5.500 kvadrata. S obzirom na to da je Kaufland proteklih godina nudio to zemljište na prodaju, postavlja se pitanje da li je ishođenje lokacijske dozvole samo dio uobičajene producure ubrzane trgovine građevinskim zemljištem.

Iz Kauflanda za jutarnji.hr gradnju ‘stambenjak’ komentiraju tek s rečenicom u kojom stoji kako trenutno na ovu temu nema informacija ‘koje bi mogli podijeliti s javnosti’. No, analiza postojećeg stanja i obuhvat lokacijske dozvole govori u prilogu da bi gradnja zgrade mogla ovom velikom trgovačkom lancu koristiti u vidu osiguranja dodatnih parkirnih mjesta. Da se ni ne spominje dodatni broj stalnih kvartovskih kupaca.

Izdvojeni članak

Turudić ima stan u Zagrebu od 120 kvadrata vrijedan 220.000 eura, gdje se to kupi?

Kada su u pitanju potencijalne cijene stanova u Kauflandovoj zgradi, o tomu se tek može nagađati. No, nije na odmet spomenuti kako je u kupoprodajama zagrebačkih stanova u pretprošloj godini zabilježena medijalna cijena od 1.929 eura za kvadrat. Dok je u Dubravi ta cijena za 28 eura niža od zagrebačkog prosjeka.

U svakom slučaju Dubrava je traženi kvart za kupovinu stana. Naime, Dubrava je u 2022. godini, uz Centar, Peščenicu, Trešnjevku i Vrapče, bila među pet najatraktivnijih zagrebačkih kvartova.

Kako bilo, Kaufland ima pred sobom četiri godine da odluči hoće li stambenu zgradu graditi ili ne. Naime, nakon izdavanja lokacijske dozvole obavezan rok za građevinsku traje upravo toliko.

Doznajte ovdje sve o nedostatku stanova za najam u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap