Pretraga

Vlasnik građevinske firme koja ima porezni dug od 48 milijuna kuna prabacio niz nekretnina na svoju drugu firmu GIP Pionir

A- A+

Građevinska firma Munis imala je porezni dug od 48 milijuna kuna, njen vlasnik Ranko Predović, još 2016. godine je prebacio niz nekretnina na svoju drugu firmu GIP Pionir, ugovorom o razdvajanju. GIP Pionir je također izvođač radova na zagrebačkoj žičari oko koje ima zavrzlame s bukom zbog čega još nije otvorena. Nakon toga se zavrzlama nastavlja jer Munis kupuje Srbin Aleksandar Stefanović u ljeto 2019. godine, a par dana prije pokretanja stečaja firmu preuzima misteriozni Bugarin Georgi Denev Troev.

Gradilište | Unsplash

Jutarnji list dosnoi kako je Aleksandar Stefanović za vrijeme svog upravljanja firmom Munis promijenio njeno ime u Aleks stan d.o.o., a vlasništvo između Stefanovića i Bugarina promijenjeno je dok je za Aleks stan već trajao predstečajni proces. Privremena stečajna upraviteljica nije uspjela ući u kontakt s Aleksandrom Stefanovićem, posljednje ročište je bilo u lipnju, a u rujnu je bilo ročište za pokretanje stečaja. Tvrtka Munis, koja je originalno svojim poslovanjem dovela do ove situacije, na papiru nema gotovo niti jednu imovinu, ali ima goleme dugove. Prebacivanjem imovine na svoju drugu firmu, tadašnji vlasnik je osigurao očuvanje nekretnina od državnih tijela. Stefanović je adresu firme prijavio u Baštijanovoj ulici 2019. godine, no ona je lažna i nitko u susjedstvu i na toj adresi nije nikada čuo za tu tvrtku ili za vlasnika Stefanovića.

Nekoliko dana prije spomenutog ročišta u rujnu, tvrtka s dugovima Aleks stan pripojena je novoj tvrtki Marknaden koja je osnovana krajem 2020. godine. Vlasnik firme Marknaden je taj misteriozni Bugarin Georgi Denev Troev kojemu je to jedina prijavljena firma na prostoru Republike Hrvatske. Nova firma Marknaden prijavljena je u Gajevoj 59, nedaleko od DORH-a koji ganja Munis/Aleks stan zbog  poreznog dugovanja. Ove godine se Marknaden preselio s Gajeve 59 na Gajevu 57. Kao u prijašnjem slučaju s Baštijanovom ulicom, niti u Gajevoj ulici 57 ili 59 nitko nije čuo za navedenu firmu Marknaden, za vlasnika Bugarina, niti igdje na adresama ima poštanski sandučić navedenog vlasnika ili imena tvrtke, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Zašto nova žičara u Zagrebu i dalje nije u funkciji?

– Slijedom navedenog, budući da je stečajni dužnosnik kao pravna osoba prestao postojati upisom pripajanja u sudskom registru ovog suda, postupak po prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad nepostojećim dužnikom ne može se voditi, imajući u vidu da se prijedlog ne odnosi na društvo preuzimatelja, nego na društvo koje je predmetnom statusnom promjenom prestalo postojati, prenio je Jutarnji list izjavu stečajne sutkinje.

Pitanje nepodmirenog duga od 48 milijuna kuna i dalje nije razriješeno, država je oštećena, a krivca nema. Firma u dugovima Munis/Aleks stan je dogovorom o preuzimanju predala firmi Marknaden sve obveze pa tako i otplaćivanja dugova. To vuče nove probleme jer se sada mora ponovno pokrenuti procedura ispočetka. Sve to će odužiti proces za još godinu dana.

Munis je još 2018. godine imao prijavljeni prihod od preko 100 milijuna kuna, a u godini dana je ostao bez imovine s velikim dugovima. Imovina je prepisana na GIP Pionir i tim manevrom Munis nema kako isplatiti porezna dugovanja državi jer od 2019. godine niti ima radnike niti ima imovine.

Vlasnik građevinske firme koja ima porezni dug od 48 milijuna kuna prabacio niz nekretnina na svoju drugu firmu GIP Pionir
Share via
Copy link
Powered by Social Snap