Pretraga

Župa u Slavoniji se upisala na nekretnine više građana: Vraća imovinu oduzetu u komunizmu

A- A+

Župa Gospe Brze Pomoći upisala se na nekretnine građana i pravnih osoba na području Slavonskog Broda. To se dogodilo u postupku povrata imovine koja je crkvi oduzeta u komunizmu, a odvjetnik Župe poručio je zabrinutim građanima kako nitko neće ostati bez imovine koju su zakonito stekli.

Župa Gospe Brze Pomoći

Župa Gospe Brze Pomoći, Slavonski Brod | Screenshot: HRT

Oko 40 čestica ili više od 80 tisuća četvornih metara na području Slavonskog Broda obuhvaćeno je postupkom povrata imovine župi Gospe Brze Pomoći kojoj je imovina oduzeta u komunizmu. Pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove, Tomislav Delač, kazao je novinarki Višnji Ružojčić za HRT kako je župa još davno predala zahtjev za vraćanje oduzete imovine.

– Postupak je započeo 1997. godine, kada je donesen zakon. Tada je Župa poslala svoj zahtjev, koji se rješavao 23 godine, ali nije završen, rekao je Delač.

Odvjetnik Župe Gospe Brze Pomoći, Marko Andrijanić, kazao je kako je postupak trebalo evidentirati i zabilježiti puno prije, a jedini tko će trpjeti štetu tog propusta je Župa. Objasnio je kako je propuštanjem zabilježbe spora do konca prošle godine nastao brojni promet nekretnina koje su predmet postupka povrata i koje nikad neće moći biti vraćene.

Izdvojeni članak

Država i Crkva zamijenile nekretnine: Na bivšem Crkvenom zemljištu gradit će se montažne kuće

Odvjetnik Andrijanić je napomenuo kako mogu biti mirni svi koji su svoje nekretnine stekli zakonito. Objasnio je kako će se u svakom pojedinom slučaju, gdje je očigledno da se naturalni povrat ne može ostvariti, tražiti brisanje zabilježbe i prije odluke o pravu na naknadu.

Pročelnik Delač je za HRT kazao kako će Crkva naći neke druge mehanizme i načine da se namiri. Pretpostavlja da će to biti putem Vatikanskih ugovora na način da dobije neko zamjensko zemljište ili da dobije određeno obeštećenje u novcu od strane države.

Copy link
Powered by Social Snap