Pretraga

U Slavoniji se gradi botanički vrt od 20 milijuna eura

A- A+

Grad Slavonski Brod izradio je idejno rješenje za botanički vrt u Tvrđavi Brod, a za koji je dobivena i potrebna suglasnost konzervatora. Budući botanički vrt, vrijedan približno 20 milijuna eura, trebao bi biti energetski samodostatan, a njegova svrha višestruka. Osim što će biti dostupan javnosti, služit će i znanstvenim istraživanjima te doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti. Ne treba zaboraviti ni kako je Slavonski Brod urbano područje koje muči veliki muku s onečišćenjem zraka.

botanički vrt Slavonski Brod

botanički vrt Slavonski Brod | foto: Grad Slavonski Brod

Izgradnja botaničkog vrta u Tvrđavi Brod, prema najavama, financirat će se isključivo sredstvima iz europskih fondova. Dok je projektna dokumentacija riješena u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od 2021. do 2026. godine.

Prostor Botaničkog vrta bit će oblikovan mrežom pješačkih staza koje će dijeliti i povezivati razne hortikulturne sadržaje, a u sklopu njega bit će smješteni i drugi objekti poput staklenika. Sve će biti uklopljeno u cjelovito i jedinstveno uređenje čitavog zelenog prostora Tvrđave Brod.

Botanički paviljon

Sjeverna granica promatranog prostora definirana je postojećom izgrađenom urbanom strukturom, istočna strana je uz kompleks Tvrđave Brod, južnu granicu obuhvata definira rijeka Sava, a zapadnu granicu čini granični prijelaz uz kojeg je planirano postavljanje drvoreda koji bi kako fizički tako i vizualno i zvučno dijelio prostor Tvrđave Brod od graničnog prijelaza i stvorio svojevrsnu zelenu barijeru.

Izdvojeni članak

Zelena ograda: Konstrukcija koja je puno više od sadnje obične živice

Središnji objekt koji se planira izgraditi je botanički paviljon koji će biti smješten na ulazu u botanički vrt i na mjestu nekadašnje asfaltne površine. Prostor samog Botaničkog vrta bit će organiziran oblikovanjem mreže pješačkih staza koje dijele i povezuju raznovrsne hortikulturne sadržaje te će u sklopu njega biti smješteni i drugi objekti poput staklenika.

Tematske zone botaničkog vrta bit će oblikovane tako da u najvećoj mogućoj mjeri prikazuju sadržaje koji su otvoreni i pristupačni javnosti te će biti uklopljeni u cjelovito i jedinstveno uređenje čitavog zelenog prostora Tvrđave Brod, piše plusportal.hr.

botanički vrt Slavonski Brod

botanički vrt Slavonski Brod | foto: Grad Slavonski Brod

Velik potencijal

U Strategiji razvoja Urbanog područja Slavonski Brod stoji da bi projekt uređenja odnosno izgradnje i uspostave Botaničkog vrta unutar Tvrđave Brod trebao biti realiziran u periodu od 2024.-2027. godine. Kao vrijednost projekta ističe približno 20 milijuna eura.

Sufinanciranje navedenog projekta Botaničkog vrta je Grad Slavonski Brod osigurao kroz ITU mehanizam 2021.-2027. No, ističe se kako vrijednost projekta može jako narasti ako se on poveže s planiranim iskorištavanja geotermalnih voda na području Tvrđave Brod.

Pogledajte ovdje kako transformirati okućnicu u tri pravca, ovisno o svojim željama.

Copy link
Powered by Social Snap