Pretraga

Zelena ograda: Konstrukcija koja je puno više od sadnje obične živice

A- A+

Bilo da ste tek uselili u kuću s dvorištem ili vam je dozlogrdio nedostatak privatnost kada izađete u svoje dvorište, sada je pravo vrijeme u godinu za konstrukciju zelene ograde. Naravno, to može biti zeleni komad mreže s umjetnim listovima iz nekog trgovačkog lanca, ali za nešto dugotrajnije i, jasno, kvalitetnije, treba se malo više potruditi. Idealan izbor je sadnja zelenila u nizu uz fiksnu potporu. Nije baš mačji kašalj, ali se isplati.

zelena ograda

zelena ograda | foto: Freepik

Puno je načina za ograditi privatni vanjski prostor od znatiželjnih pogleda, ali, složit će se svi kućevlasnici, zelena ograda svakako je najljepši. No, i najteži. Zbog čega su za uspjeh ključni dobra priprema, spremnost za zasukati rukave i puno strpljenja.

Zelena ograda koja će trajati desetljećima sastoji se od u pravilnom nizu posađenih biljaka koje imaju prirodnu tendenciju rasta u vis i fiksne ograde koja biljkama daje smjer i potporu. Jedno bez drugog može, ali efekt neće biti isti.

Priprema biljaka

Najprije treba izmjeriti dužinu uz koju će se ograda protezati, a potom i biljku koju vam je izgledom najprivlačnija, ali i koja je odgovarajuća za podneblje u kojem živote. Kao odlične univerzalne opcije u umjerenom klimatskom pojasu su tuje, tisa, kalina, grab i šimšir koji jako dobro podnose i temperature 20 stupnjeva ispod ništice. Također, ako želite biti drugačiji od drugih dobar je izbor i akuba.

Slijedi kupovina sadnica. Za količinu koja je potrebna važna je dužna ograde za koju će vas pitati u svakom vrtnom centru. No, možete računati da za većinu nabrojanih biljaka idealan razmak između sadnica iznosi 40 centimetara. Što znači da ako planirate konstrukciju zelene ograde u dužini od 6 metara, trebate kupiti 15 sadnica.

Treba znati i da je preporuka kupovati veće sadnice. Manje jesu jeftinije, ali vrlo lako stradaju od životinja, a često ih zaguši i korov.

Fiksna ograda

Ako ste se namjerili na konstrukciju zelene ograde, onda sigurno čvrsta zidana, željezna ili drvena ograda nisu nešto što želite. Zbog toga treba naglasiti da se kod podizanja zelene ograde kao fiksna potpora postavlja žičana ograda sa zelenim završnim premazom. Kupuje se na metre u specijaliziranim trgovačkim centrima.

Izdvojeni članak

Planiranje proljetnih radova: Popločavanje okućnice ili pečenjara majstora treba tražiti sada

Kolčevima i zategnutim užetom odredite i označite liniju ograde i točan položaj svih stupova. S time da razmak između stupova treba biti od 2,5 do 3 metra. Zatim se kopaju rupe za temelje, a preporuka je da budu dubine 40 do 50 cm. Ako koristite nosače, stupove možete zajedno s nosačima zabiti u tlo. Tako će posao biti još brže gotov.

Sadnja biljaka

Kako bi niz sadnica pravilno pratio žičanu ogradu, idealno je sve do jedne posaditi u isti rov, a ne za svaku pojedinačno praviti rupu. Uz to, kopanje jednog rova daleko je jednostavnije. Iako dimenzije rova variraju ovisno o biljki koja se sadi, zlatni prosjek iznosi 40 do 45 centimetara u širinu i 25 do 30 centimetara u dubinu. Kada je riječ o dubinu, treba napomenuti kako će biljka najbolje rasti ako se posadi na istoj dubini u kakvoj je bila u rasadniku.

Biljke se polažu u rov tako da se pokriva njihov korijen i donji dio stabljike, te zatrpava kombinacijom zemlje od iskopa rova i zemlje za vrtlarenje. Uz napomenu da se zemlja od rova treba prethodno usitniti. Kao je ovo trenutak za primjeniti razmak između biljaka koji ste planirali pri kupnji. I to je to.

Preostaje samo još mlade biljke svakodnevno zalijevati – ujutro ili navečer. I biti strpljiv. Zelena ograda biti u punom sjaju preko noći, no jedno kada se dođete do te točke čekanje će se isplatiti.

Doznajte ovdje sve o tri opcije za transformacija okućnice: Igralište za djecu, povrtnjak ili oazu za druženje.

Copy link
Powered by Social Snap