Pretraga

Država i Crkva zamijenile nekretnine: Na bivšem Crkvenom zemljištu gradit će se montažne kuće

A- A+

Država je potpisala ugovor s Crkvom kojim je dobila zemljište na kojem će se graditi montažne kuće za stradalnike od potresa, s kompletnom infrastrukturom i dodatnim sadržajima. Nekretninu je ustupila Župa sv. Križa u Sisku, a u zamjenu je Sisačka biskupija dobila dvije čestice i pašnjak na kojem će graditi vjerske objekte.

glina

Glina nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Župa sv. Križa u Sisku je Republici Hrvatskoj dala nekretninu površine 8.366 četvornih metara, koja se nalazi u sisačkom kvartu Zeleni brijeg. Tamo će graditi 35 montažnih kuća s kompletnom infrastrukturom, kao i šest modula za potrebe restorana i drugih društvenih sadržaja. Vrijednost projekta gradnje ovih montažnih kuća je 2,3 milijuna eura.

U montažne objekte će se privremeno smjestiti sadašnji korisnici kontejnera, a nakon što se obnove njihove kuće, naselje će koristiti Dom za starije osobe, čime će proširiti kapacitete za smještaj svojih korisnika. Kako je najavio držani tajnik Domagoj Orlić, nakon Siska, slična će se naselja graditi i u Petrinji i Glini.

U zamjenu za to, Republika Hrvatska dala je zemljište Sisačkoj biskupiji. Radi se o čestici u sisačkoj Ulici Ivana Fistrovića, pašnjaku u Zrinu te čestici u Dumačama. Ministar graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, kazao je kako je ovakav karitativni pristup u zajedničkom interesu, a sam postupak je brz i učinkovit.

Bačić je objasnio kako nakon potpisa Ugovora o zamjeni nekretnina, počinje postupak upisa nekretnina, odnosno postupak nabave. Istaknuo je kako će to omogućiti i djelotvorno ostvarivanje projekta programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica izgradnjom drvenih montažnih kuća.

Izdvojeni članak

Predstavljen projekt ‘Država prijatelj donatora’: Na Banovini će izgraditi 7 kuća i obnoviti njih 20

Obnavljaju se 24 od 32 crkve

Biskup Košić rekao je kako će se nekretnine koje je dobila Sisačka biskupija iskoristiti za izgradnju vjerskih objekata, kapelica i župnih stanova. Tako će se graditi kapelica u sisačkoj Fistrovićevoj ulici, kao i u naselju hrvatskih Kosovara u Dumačama gdje će zamijeniti križ. U Zrinu, kod nove spomen-crkve, gradit će se župni stan. Košić je dodao i da se uz pomoć Hrvatske biskupske konferencije na području Sisačke biskupije obnavljaju 24, a za obnovu su prijavljene 32 crkve.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak rekao je da će petrinjsko naselje imati 57 kuća, glinsko čak 74 kuće, a radovi bi trebali trajati samo šest mjeseci. Ministar Bačić je dodao da se više vjerskih objekata financira iz Europskog fonda solidarnosti. Kako je rekao, među 370 objekata javne namjene mnogi su vjerski objekti.

Bačić je objasnio da je obnova vjerskih objekata brža i djelotvornija jer je postupak javne nabave jednostavniji i brži. Za usporedbu je uzeo primjer obnove bolnica, prilikom čije je obnove nužno zadovoljiti više propisa i kriterija.

Izdvojeni članak

Obnovu na Banovini usporilo nevrijeme: Postavljali knauf u kućama bez krovova, kiša sve uništila

Stotinjak obitelji izmješteno iz kontejnera

Prilikom potpisivanja Ugovora o zamjeni nekretnina, ministar Bačić kazao je kako je u posljednja dva mjeseca, na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, izmješteno stotinjak obitelji koje su bile u kontejnerima. Te se obitelji sada nalaze u stanovima u vlasništvu države ili u stanovima koje je država dobila na javnom pozivu. Posljednji navedeni su stanovi u privatnom vlasništvu, ali država za njih plaća najamninu.

– Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela. Vlada je donijela odluku da za građane izdvoji do 160 eura za plaćanje režija, ovisno o broju članova kućanstva, do konačnog povratka u njihove zgrade i kuće, kazao je Bačić.

Podsjećamo, početkom ožujka je ministar Bačić kazao kako je krenula nabava 500 drvenih montažnih kuća za smještaj ljudi koji trenutno žive u kontejnerima. Naglasio je tada da bi iste trebale biti postavljene početkom lipnja na Banovini i na zagrebačkom području. Dodao je i kako će nastojati do tada utrošiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti. Na raspolaganju je ostalo još 490 milijuna eura od ukupno 1,03 milijarde eura za obnovu od potresa. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap