Pretraga

Arhitekt Marin Račić postavio ozbiljna pitanja gradskoj vlasti o izgradnji stadiona na Kantridi

A- A+

Desetljećima se govori o potrebi izgradnje stadiona na riječkoj Kantridi. Gradski vijećnici su nebrojeno mnogo puta razgovarali o potencijalnim rješenjima te su sada napokon izrađeni vizuali i idejno rješenje projekta Kantrida. Osim stadiona, projekt uključuje i tri nebodera na samoj obali, što Rijeka do sada nije imala. Riječki gradski vijećnik i arhitekt Marin Račić dobio je mnogo upita stanovnika grada koje je njegovo mišljenje o samom projektu pa je tim povodom na svojem Facebook profilu izdvojio pet ključnih pitanja koja se po njemu moraju riješiti prije nego što se krene u bilo kakvu realizaciju izgradnje.

Rijeka, Kantrida, foto: Unsplash; daniel james

Prezentirano je idejno rješenje izgradnje stadiona i tri nebodera na riječkoj Kantridi. Gradski vijećnik i arhitekt Marin Račić na svojem je Facebook profilu izdvojio pet ključnih pitanja koja po njemu muče Riječanke i Riječane, a moraju biti riješena prije nego što će sa sigurnošću moći reći žele li uopće realizaciju ovog projekta.

Račić se prvo pita ‘jesu li ispitane sve mogućnosti u kojima bi bio zadovoljen i javni i privatni interes s obzirom na tri nebodera koja su potpuno neuklopljena u urbano tkivo? Jasna je ekonomska opravdanost izgradnje triju nebodera, no koji su javni benefiti? Je li nužno izgraditi tri nebodera na plaži koji će zatvoriti pogled na more da bi imali stadion? Po toj logici, svaki projekt koji podrazumijeva tri nebodera na plaži je isplativ. Hoće li u tim neboderima biti stanova za dugoročni najam za naše sugrađane ili će ih kupovati bogati kao investiciju?’

Zatim postavlja pitanje javnog sadržaja, poput izgradnje vrtića. ‘300-400 novih stanova na malom prostoru zahtijevaju i javne sadržaje poput vrtića i parka.’ Potom se pita što će biti s prometom. Kaže da svi ljudi koji su išli na utakmice na Kantridu znaju koliko je velika gužva bila pri dolasku do stadiona. Ukoliko se toj gužvi dodaju stanari u novim neboderima i povećan kapacitet stadiona, nastat će kaos. Pita se i što je s parkingom. Smatra da je kapacitet najavljene garaže premali za stanare nebodera i stadion.

Izdvojeni članak

Za 100 milijuna eura gradi se nova Kantrida, uz stadion neboderi i hotel

Ovaj gradski vijećnik želi da se objasni kako bi se prodavali stanovi koji su izgrađeni u sklopu projekta koji je pod koncesijom. Tvrdi da nema dovoljno podataka o tome te da mu to zvuči pravno neizvedivo.

– Želim da se gradi stadion! Rujevica je ok, ali Kantrida je Kantrida. Svi želimo ponovo ići na utakmice u kamenolom uz more, šetati se i po kiši do stadiona i onda s ekipom nazdraviti u kafiću pored stadiona, prognozirati tko hoće ili neće zabiti gol, hoće li nas sudac pokrasti ili neće… ući na tribinu i osjetiti da smo svi mi Riječanke i Riječani koji vole naš grad i naš klub. Užasava me kada sve ovo što je dobro bude pokvareno nebrigom vlasti, koja može unerediti prostor, ne za desetljeća nego za stoljeća, napisao je Račić na Facebooku.

Po njegovom mišljenju, rezultati raznih uspješno provedenih natječaja proizveli su vrhunska, nagrađivana ostvarenja hrvatske arhitekture, kao npr. Most branitelja u Rijeci ili stadion Poljud u Splitu. Međutim, gradska vlast predvođena Odborom za urbanizam odbija uopće razmisliti o izradi pripremnih studija i provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj. To je još odbijao i bivši gradonačelnik Vojko Obersnel. Zaključak odbora je taj da se razmislilo o provedbi, ali s obzirom da nije nužna, krenulo se s direktnim projektom.

Pogledajte ovdje zašto u Rijeci komunalni doprinos raste za deset posto, a samim time i gradnja postaje skuplja.

Copy link
Powered by Social Snap