Pretraga

Bizarno poslovanje HŽ Infrastrukture: Otkriveno da mjesecima ne mogu provesti milijunski natječaj

A- A+

HŽ Infrastruktura već sedam mjeseci do kraja ne provodi natječaj u kojem traže tvrtku koja će se baviti održavanjem željezničke pruge, točnije obavljati piljenje raslinja i drveća uz prugu vrijedan preko četrdeset milijuna kuna i sve to zbog vlastite greške u natječajnoj dokumentaciji.

Željeznička pruga, u krugu Ivan Kršić, predsjednik Uprave | foto: HŽ Infrastruktura

HŽ Infrastruktura trenutno zapošljava skoro 5000 ljudi, a na čelu Uprave nalazi se Ivan Kršić.

Poslovanje HŽ Infrastrukture često se nađe pod lupom novinara i javnosti. Ovog puta pozornost je privukao milijunski natječaj kojeg Infrastruktura provodi mjesecima, a kraj se ne nazire, jer natječaj je poništen i to zbog greške u natječajnoj dokumentaciji.

Milijunski posao čišćenja pružnog pojasa od raslinja i drveća tako još nitko nije dobio, a među pristiglim ponudama nalazila se i ona tvrtke koja se nalazi u 100 postotnom vlasništvu HŽ Infrastrukture.

Mogle bi uslijediti žalbe

Natječaj za čišćenje pružnog pojasa kojeg je provodila HŽ Infrastruktura nakon nekoliko mjeseci pregledavanja pristiglih ponuda je obustavljen. Natječaj, čija je procijenjena vrijednost 42 milijuna kuna, neće se realizirati zbog interne greške.

Ovakva odluka HŽ Infrastrukture mogla bi dovesti do žalbi što će ionako predug postupak dodatno odužiti, navode iz Telegrama. No, cijela priča kao da je obišla resornog ministra Olega Butkovića koji je predstavljajući Nacionalni plan oporavka i otpornosti najavio velika ulaganja u željeznicu.

Posao propalog natječaja trebale su izvoditi tri tvrtke i to u periodu od četiri godine. Košnja travnatog pokrova i korova te sječa i krčenje grmlja i šiblja na pružnom pojasu dio je natječajem predviđenih zadataka, a odaziv za njihovo obavljanje bio je velik.

Izdvojeni članak

HŽ Infrastruktura počela s radovima: Izgradnja pruge kojom će hrvatski vlakovi voziti 160 km/h

Čak 11 tvrtki poslalo je svoje ponude. Među njima se našla i ona Pružnih građevina, tvrtke koja je u 100 postotnom vlasništvu HŽ Infrastrukture. Rok u kojem je odluka o odabranom ponuditelju trebala biti donesena je prekoračen, da bi na kraju natječaj bio poništen i to zbog jedne točke u dokumentaciji.

– S obzirom na otežane uvjete poslovanja izazvane pandemijom COVID-19 naručitelj će u točki 8.7. redefinirati uvjete u smislu dodatnih dokaza o raspoloživosti djelatnika za obavljanje poslova mehaničkog čišćenja pružnog pojasa, navode za Telegram iz HŽ Infrastrukture.

No, kako navode iz Telegrama, ako dođe do žalbe zbog odluke o poništenju natječaja tada može doći i do poništenja poništenja što će značiti da iz Infrastrukture ipak moraju odabrati jednu od pristiglih ponuda ili će natječaj ponovno biti objavljen.

Ponuda koja je pristigla od tvrtke u vlasništvu HŽ Infrastrukture jedna je od najskupljih. Pružne građevine za grupu radova procijenjene vrijednosti 3,6 milijuna nude 11,6 milijuna, a za drugu grupu procijenjenu na 10,9 milijuna stigla je ponuda od 27,1 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap