Pretraga

Eksplozivom se uklanja konstrukcija srušenog mosta u Baltimoreu

A- A+

Stručne ekipe su provele kontrolirane eksplozije kako bi uklonile najveći preostali raspon srušenog mosta Francis Scott Key Bridge u američkom gradu Baltimoreu. Od tragičnog događaja u kojemu je kontejnerski brod razorio most prošlo je 6 tjedana, a uklanjanje ostataka mosta osnovni je preduvjet za normalizaciju života u gradu.

rušenje mosta u Baltimoreu

rušenje mosta u Baltimoreu | foto: screen shot you tube

Eksploziv je bljesnuo narančasto i ispustio oblak crnog dima nakon detonacije, a ono što je ostalo od poznatog mosta u Baltimoreu nestalo je u vodu kroz nekoliko sekundi. Najduže rešetke prevrnule su se s nasukanog kontejnerskog broda Dali i skliznule s pramca, izvještava abc.net.au.

To je označilo veliki korak u oslobađanju broda Dali, koji je zaglavio u olupini otkako je izgubio pogon i udario u jedan od potpornih stupova mosta nedugo nakon što je isplovio iz Baltimorea 26. ožujka. Dio konstrukcije mosta bio je na palubi čak šest tjedana.

Izdvojeni članak

Srušio se čelični most dug dva i pol kilometra, za nestalima se još traga

Kontrolirano rušenje omogućit će ponovno isplovljavanje Dalija i ponovno uspostavljanje prometa kroz luku dok čišćenje ulazi u završnu fazu. Nakon što se brod ukloni, pomorski promet može se početi vraćati u normalu, što će pružiti olakšanje tisućama dužnosnika, kamiondžija i vlasnika malih tvrtki kojima je zatvaranje ugrozilo posao.

Doznajte ovdje koje su kontroverzne zgrade u svijetu postale predmet pravnih sporova.

Copy link
Powered by Social Snap