Pretraga

Srušio se čelični most dug dva i pol kilometra, za nestalima se još traga

A- A+

Čelični most Francist Scott Key u američkom gradu Baltimoreu djelomično se srušio u rijeku Patapsco. Katastrofa se dogodila nakon što je oko 01:30 sati po lokalnom vremenu u njega udario kontejnerski brod koji se potom zapalio. Na mostu u saveznoj državi Maryland, u trenutku udara, nalazilo se više vozila koja su nakon urušavanja završila u rijeci. Proglašeno je izvanredno stanje, a dežurne službe u potrazi su za nestalima. Francist Scott Key je do urušavanja držao titulu mosta s trećim najdužim rasponom čelične rešetke na svijetu.

Trenutak urušavanja mosta u Baltimoreu

Trenutak urušavanja mosta u Baltimoreu | Foto: screenshot Guardian News/YouTube

Nevjerojatna tragedija zadesila je grad Baltimore u američkoj saveznoj državi Maryland. Gotovo cijeli most Francist Scott Key urušio se u rijeku Patapsco, nakon što je u njega udario singapurski kontejnerski brod Dali. Dosad je iz hladne rijeke spašeno dvoje unesrećenih, od kojih je jedna osoba u kritičnom stanju. Lokalne vlasti ovaj su tragični incident nazvale događaj masovnog stradanja.

Most je bio dug 2632 metra te je godišnje njime prošlo oko 11,5 milijuna vozila. Otvoren je 23. ožujka 1977. godine, a ime je dobio po amaterskom pjesniku, autoru američke himne. Do svojeg je kolapsa bio most s trećim najdužim rasponom čelične rešetke na svijetu od 366 metara, prenosi index.hr.

Brod se u točno 01:28 sati po lokalnom vremenu zabio u potpornu betonsku konstrukciju mosta i zapalio, a stručnjaci pretpostavljaju da je sila kojom je udario u nju bila ogromna. Most se sastojao od dva betonska stupa u obliku slova A koja su iznad vode bila povezana horizontalnom gredom i činile jedan dio potkonstrukcije.

Eksperti za brodarstvo pretpostavljaju da je do udarca broda u most moglo doći zbog različitih razloga. Mogući scenariji su kvar glavnog motora, kvar sustava upravljanja, kvar generatora i ljudska pogreška. Do nesreće je došlo neposredno nakon što je teretni brod isplovio iz luke u Baltimoreu.

Izdvojeni članak

Novi Krčki most postat će stvarnost tek 2030., više vremena treba za papire nego za gradnju

Prema neslužbenim informacijama, trenutno se traga za još dvadesetak ljudi koji su prilikom urušavanja mosta pali u rijeku, uključujući i radnike koji su u tom trenutku radili na njemu. Dolaskom jutra, potraga je donekle olakšana, ali temperatura vode u luci Baltimorea iznosi između devet i deset °C pa dežurne službe strahuju da bi preživjeli mogli umrijeti od pothlađivanja.

Otkrijte ovdje kako će izgledati i gdje će se nalaziti najduži viseći cestovni most na svijetu, dug nevjerojatnih 28 kilometara.

Copy link
Powered by Social Snap