Pretraga

Gradili kuće na poplavnom području bez dozvola, inspekcija naredila rušenje 74 objekta

A- A+

Vikendaši u okolici Međimurja uz rijeku Dravu prošli su tjedan ostali zatečeni kada su na vratima njihovih kućica osvanuli pozivi za saslušanje koje vodi ka rušenju objekata u kojima borave više od 30 godina. Razlog je jasan, riječ je o ilegalnoj gradnji koja se ovdje stihijski proširila 80-ih godina, a koja unatoč pokušajima vlasnika nije legalizirana. Riječ je o ukupno 74 vikendice.

kućice uz vodu | foto: Freepik

kućice uz vodu | foto: Freepik

Uz obalu rijeke Drave u Međimurju prava je idila uživati u prirodi, daleko od vreve urbanih središta. Prepoznato je to još krajem 80-tih kada su se ovdje počele graditi male drvene kućice, da bi što je vrijeme odmicalo izgradnja uzela maha, te su sada ovdje solidne građevine prilagođene za svakodnevni život.

Izdvojeni članak

Strani vlasnici traže pravdu za svoje ilegalno postavljene kamp kućice na Murteru

I ne bi to bio nikakav problem da u većem djelu nisu građene ilegalno ili kupovane uz svijest da je riječ o ilegalnoj građevini. Jer ovdje gradnja nije dozvoljena s obzirom na to da je riječ o poplavnom području.

Oni koji danas tu imaju ilegalno sagrađene kuće moraju krenuti u bitku da je ih zadrže. Državni inspektorat koji je na području proveo 135 inspekcijskih nadzor, utvrdio je da 74 objekata nema dozvolu za građenje. Njihovim su vlasnicima dostavljeni pozivi za saslušanje, kao i upozorenje da je rok u kojem bespravno građevinu mogu ukloniti sami započeo.

– Do sada je obavljeno 135 inspekcijskih nadzora građevina na predmetnom području i izdana su 74 rješenja o uklanjanju, potvrdili su za dnevnik.hr iz Građevinske inspekcije Državnog inspektorata uz objašnjenje što konkretno vlasnici vikendica mogu očekivati.

‘U slučaju nezakonito izgrađenih građevina građevinska inspekcija donosi rješenje o uklanjanju kojim se počiniteljima naređuje da sami uklone nezakonito izgrađene građevine dragovoljno, u zakonskom roku. Protekom tog roka građevinska inspekcija Državnog inspektorata može pristupiti izvršenju rješenja prisilnim putem’, rekli su iz Građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

Vlasnici objekata su ogorčeni, posebno oni koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju, neki prije više od 10 godina. Kažu, svjesni su da su njihovi objekti sagrađeni na poplavnom području i da je to razlog zbog kojih ne mogu dobiti dozvole, ali da su oni spremni na sebe preuzeti sav rizik u slučaju da rijeka prodre u njihove kućice i uništi imovinu. No, i Građevinska inspekcija je, čini se, odlučna uhvatiti se u koštac s ilegalnom gradnjom u cijeloj Hrvatskoj.

Doznajte ovdje sve o velikom gradilištu u Hrvatskoj na kojemu se gradi bez dozvola.

Copy link
Powered by Social Snap