Pretraga

Graf: Cijene građevnog materijala i dalje rastu, u siječnju veće za 4,2% u odnosu na lani

A- A+

Prema aktualnim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene građevnog materijala u stalnom su porastu. U siječnju je ponovno zabilježen porast u odnosu na prethodni mjesec za 0,9%, a u odnosu na siječanj 2023. godine 4,2%. Tržište željno očekuje dugoročnu stabilizaciju.

gradnja

gradnja | foto: Freepik, 8photo

Proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u siječnju 2024. u usporedbi s prosincem 2023. više su za 0,9%, a u odnosu na siječanj 2023. za 4,2%, izvještava Državni zavod za statistiku (DZS). Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u siječnju 2024. s prosjekom 2021., tada su više za 19,3%.

Općim uzorkom istraživanja cijena obuhvaćeno je 1.688 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2021. u 1.028 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika), a za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2023. izabran je podskup koji čini 241 reprezentativnih cijena artikala unutar 21 odabrana razreda djelatnosti NKD-a 2007. koji proizvode građevni materijal.

cijene građevnog materijala DZS

cijene građevnog materijala DZS | foto: screen shot DZS

Indeksom proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu mjere se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu (hrvatskom) tržištu. DZS ističe kako indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova jer njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Napominje se kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu EU-a taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača.

Izdvojeni članak

Ukrali materijal s gradilišta i nestali u noći, šteta više tisuća eura

Iz DZS-a objašnjavaju i kako se indeks proizvođačkih cijena građevnih materijala na domaćem tržištu obračunava na temelju posebne liste proizvoda i jasno definiranih artikala – reprezentanata za građevni materijal u sklopu odabranih industrijskih proizvoda i artikala za prikupljanje proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu.

Pogledajte ovdje najluđi istovar materijala na gradilištu.

Copy link
Powered by Social Snap