Pretraga

HGK organizira radionicu za građevinare: Glavna tema je provedba priznanja razlike u cijeni

A- A+

Hrvatska gospodarska komora organizira radionicu za građevinski sektor Provedba priznanja razlike u cijeni, čija će glavna tema biti provedba Zaključka Vlade o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda iz lipnja ove godine.

Ilustracija, foto: Unsplash; Headway

Premda su cijene nekih roba i sirovina u padu, još ćemo neko vrijeme svjedočiti poteškoćama u građevinskoj operativi. S obzirom na izniman rast cijena i faktore poput proizvodnje i cijena energenata, trebat će dulji period vremena da cijene krenu padati.

Kako bi se ovoj djelatnosti omogućio nesmetan rad i rast, ključna je provedba Zaključka Vlade o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda iz lipnja ove godine. Više o Zaključku možete saznati ovdje. U tom procesu Indeksi cijena građevinskih materijala koje izrađuje HGK omogućavaju naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe projekata.

– Prema broju tvrtki koje su zatražile Indekse, više od stotinu, za nastavak aktivnosti iznimno je važno da naručitelji krenu s provedbom postupaka za priznanje razlike u cijeni. Također, i da realni trošak izvođaču bude podmiren bez dugotrajnih sudskih procesa, rekla je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Izdvojeni članak

Veliki dogovor Vlade i građevinara: Poznato tko će platiti razliku u povećanju cijena radova

S ciljem što brže i jednostavnije provedbe Zaključka, Hrvatska gospodarska komora organizira radionicu za građevinski sektor Provedba priznanja razlike u cijeni, koja će se održati ovoga petka uz online prijenos. Radionica je namijenjena građevinskim tvrtkama, javnim naručiteljima, investitorima i jedinicama lokalne samouprave, a pokrit će područja cestogradnje i vodne infrastrukture, visokogradnje i detalje pravne provedbe Zaključka, uz poseban fokus na objašnjavanje formule klizne skale. Prijaviti se možete ovdje.

Predavači su eminentni građevinski i pravni stručnjaci: mr. sc. Branimir Bosanac dipl. ing. građ. iz Centra za organizaciju građenja, prof. dr. sc. Ivica Završki s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odvjetnik Mićo Ljubenko iz Odvjetničkog društva Ljubenko & partneri i savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, dipl. ing. građ.

Građevinski sektor suočava se s nekoliko situacija bez presedana. Proteklih 20 godina nije bilo ovakvog povećanja u cijeni materijala. Istovremeno je pred tvrtkama zbog obnove više posla nego ikada. U situaciji u kojoj se nalazimo građevinski sektor ima ulogu jednog od predvodnika gospodarskog rasta, a značajna je i njegova uloga u revitalizaciji područja pogođenim potresom. Upravo je zbog toga važno omogućiti ovoj djelatnosti nesmetan rad i rast.

Copy link
Powered by Social Snap