Pretraga

Kaznena prijava za smrt građevinca koji je pao s krova 2020., gradilište nije bilo osigurano

A- A+

Prije gotovo četiri godine, u travnju 2020. na zagrebačkom gradilištu poginuo je radnik tijekom sanacije krova uništenog u potresu. Protiv vlasnika građevinske tvrtke izvođača radova upravo je podignuta optužnica kojom ga se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Zašto se ovoliko čekalo ostaje veliko pitanje u zraku. No, ono što je poznato iz istražnog postupka činjenica je da gradilište nije bilo propisno zaštićeno, te da radnik nije bio obučen za radove uslijed obavljanja kojih je izgubio život.

Krovopokrivački radovi, ilustracija | foto: Pixabay

Krovopokrivački radovi, ilustracija | foto: Pixabay

Osam godina zatvora prijeti vlasniku građevinske tvrtke izvođača radova na Trnjanskoj cesti u Zagrebu 2020. godine na čijem je gradilištu poginuo radnik za vrijeme sanacije krova, izvještava N1. Tužiteljstvo navodi da vlasnik tvrtke nije omogućio sigurno obavljanje radova iako su obavljani na krovu, na visini većoj od tri metra. Također, u optužnici stoji da nijedan radnik nije bio osposobljen za rad na visini.

Branio se šutnjom

Radnik je pao s krova 14. travnja 2020. godine, te je tom prilikom zadobio višestruke ozljede od kojih je na mjestu umro. Na mjesto događaja došli su policija i inspektori zaštite na radu. Svoj zapisnik zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu dostavili su mjesec dana kasnije, a optužnica je podignuta skoro četiri godine poslije. Zašto se toliko čekalo, nije poznato.

Vlasnik tvrtke se tijekom istrage branio šutnjom, no svjedoci su opisali što se tog dana događalo. Među njima, u detalje, i sin poginulog radnika koji je s ocem obavljalo posao na krovu toga dana.

Izdvojeni članak

Žena pala sa skele samostana, zadobila teške tjelesne ozlijede, propituje se zaštita na radu

– Mene i oca je vlasnik firme pozvao u Trnjansku cestu da mu pomognemo prekriti krov koji je stradao u potresu. Došli smo oko 8.10 sati. Otišli smo na tavan koji je na krovu imao četiri otvora što smo ih trebali pokriti. Otac se popeo na krov a ja sam mu dodavao crijep. Čuo sam tada da je nešto lupilo pa sam pogledao kroz rupu. Tata je pao, dio je potresnog svjedočanstva sina poginulog radnika koji je potvrdio kako su obojica prethodno nesreći neko vrijeme bez ugovora o radu obavljali poslove za vlasnika tvrtke izvođača radova.

Gradilište nije bilo sigurno

Sin radnika potvrdio je da ni on ni otac nisu prošli nikakvo osposobljavanje za rad, a da nisu dobili niti ikakve upute. Kao i da otac za vrijeme obavljanja posla nije koristio sigurnosnu užad iako je neka oprema tog tipa bila dostupna.

Inspektor koji je napravio očevid naveo je pak da svi radovi koji se izvode na visini većoj od jednog metra moraju biti osigurani. No, da na ovom gradilištu osiguranje nije bilo propisno izvedeno.

– Na ovom gradilištu nije bilo ni mreže ni ograde. U potkrovlju sam vidio samo jedno uže, ali ono nije bilo korišteno, rekao je inspektor, piše N1.

Doznajte ovdje u kakvim sve uvjetima rade građevinci na obnovi, nije baš ružičasto.

Copy link
Powered by Social Snap