Pretraga

Kino Edison otvara vrata, zgrada stara 100 godina obnovljena za 6,1 milijuna eura

A- A+

S radom za vikend započinje kino Edison u Karlovcu, nakon obnove vrijedne 6,1 milijuna eura. Zgrada kina iz 1920. godine u potpunosti je restaurirana i prilagođena modernoj tehnologiji kinoprikazivačke djelatnosti. Tako je jedno od najstarijih kina u Hrvatskoj postalo prvo domaće VR kino. Na 2.151 kvadrata ima dvije dvorane, coworking prostor, ugostiteljski objekt i suvenirnicu.

kino Edison, Karlovac

kino Edison, Karlovac | foto: Kino Edison

Kino Edison, multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje nakon procesa revitalizacije zgrade stare 100 godina, za vikend otvara svoja vrata gledateljima. Prve manifestacije koje će biti održane u kinu su filmski festival 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival koji su na programu od 12. do 16. rujna, dok redovan kino program kreće 17. rujna.

Izdvojeni članak

Nikola Tesla Experience Center: Najpoznatiji karlovački učenik dobiva svoj centar

Velik posao u skladu s konzervatorskim zahtjevima

Vrijednost građevinskog djela projekta iznosila je 3,427.347,90 eura, udio bespovratnih sredstva bio je 85 posto, odnosno 2,909.907,54 eura, a ostatak novca su investirali Grad Karlovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Dodatnih 1,033.366,68 eura vrijedno je bilo uređenje koje je financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (ITU mehanizam).

Budući da je riječ o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro, postupak rekonstrukcije nadzirali su konzervatori koji su odobrili i preinake objekta kako bi mogao ponovno obavljati svoju prvobitnu funkciju u skladu sa suvremenim zahtjevima. Naime, zgrada je produžena za 4,7 m zbog pozornice i operativnog dijela koji je potreban za pozornicu i platno. Površina sada iznosi 2.151 četvorna metar, a u unutrašnjosti je ugrađeno dizalo koje omogućuje pristupačnost osobama s invaliditetom.

Kino Edison

Kino Edison | foto: Grad Karlovac

Moderna oprema za staru ljepoticu

Edison je opremljen najmodernijom audiovizualnom opremom. Imati veliku dvoranu sa sklopivim gledalištem i galerijom, te više od 200 sjedećih mjesta, malu dvoranu sa 70 VR naočala i multifunkcionalni coworking prostor u potkrovlju. U prizemlju, kao i prije, nalazi se ugostiteljski prostor s velikom vanjskom terasom, a tu su i nezaobilazni kokičar te suvenirnica.

Inače, Edison je drugo najstarije namjensko kino u Hrvatskoj izgrađeno 1920. godine, te je ujedno i kulturno povijesni spomenik grada Karlovca. Nakon obavljene restauracije postat će prvo VR kino u Hrvatskoj u kojemu će se moći pogledati edukativni VR i dokumentarni filmovi koji će na zanimljiv način predstaviti karlovačku povijest i tradiciju. Uz to zgrada kina omogućit će održavanje stručnih skupova, konferencija i festivala.

Velika restauracija kulturne baštine očekuje se uskoro i na Lopudu, pogledajte ovdje o čemu je riječ.

Copy link
Powered by Social Snap