Pretraga

Nikola Tesla Experience Center: Najpoznatiji karlovački učenik dobiva svoj centar

A- A+

Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu je dobio i uporabnu dozvolu, pa tako slijedi i otvaranje centra. U ponedjeljak, 8. svibnja će se otvoriti i ovaj centar vrijedan 32 milijuna kuna, a koji se nalazi pored Gimnazije koju je pohađao sam Tesla.

nikola tesla experience center

Nikola Tesla Experience Center | foto: Grad Karlovac

Nikola Tesla Experience Center na Rakovcu bit će otvoren u ponedjeljak, 8. svibnja u 21 sat. Najpoznatiji karlovački učenik tada će i službeno dobiti svoj centar pored Gimnazije u kojoj je maturirao prije 150 godina, a Karlovac jedinstven multimedijalni centar, mjesto znanja i učenja, okupljanja lokalne zajednice, učenika, poduzetnika, onih koje zanimaju inovacije, turista.

Na obilasku Teslina centra je bila i županica Furdek Hajdin koja je rekla kako je primila u ruke uporabnu dozvolu – zgrada je prošla tehnički pregled i zadovoljava sve uvjete da postane otvoreni javni objekt. Napomenula je i kako će u ovom modernom multimedijalnom centru uz pomoć suvremenih tehnologija moći interpretirati izume, ali i općenito Nikolu Teslu kao osobu.

Izdvojeni članak

U Karlovcu se raspada parkiralište nedavno građeno za milijun eura

Inovator, znanstvenik i genij

– On je bio inovator, znanstvenik, genij, no nije bio poduzetnik. Zato ga slavimo kao humanistu, čovjeka koji je bezuvjetno radio na dobrobit svih ljudi ovoga svijeta. Svima koji će u ovom prostoru raditi, boraviti, posjećivati ga – želim da postanu inspiriraniji, kreativniji, inovativniji, s iskustvom koje nigdje drugdje neće imati prilike doživjeti, kazala je županica Furdek Hajdin.

Otvorenjem Centra Nikola Tesla Karlovac će, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, dobiti puno i na kvaliteti turističke ponude, jednu europsku pa i svjetsku razinu. Naglasio je i da drži da je ovo posebna vrijednost za učenike osnovnih i srednjih škola, ponajprije u Karlovcu.

– Nekako je uvijek bila dilema treba li Tesla spomenike ili sljedbenike. Mi smo uvijek nalazili da treba spojiti to dvoje. Uvjeren sam da će doživljaj ovog Centra sve, pogotovo učenike, potaknuti da se inspiriraju Teslom, izjavio je gradonačelnik Mandić i, misleći na otvorenje Kina Edison, dodao da će ove godine Karlovac konačno ‘pomiriti’ Teslu i Edisona.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li gdje se nalazi replika Teslinog tornja?

Besplatan ulaz prilikom otvorenja

U prizemlju Centra bit će multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, suveniri, chill zona s lebdećim tabletima, prvi kat je s interpetacijskim dijelom i maketom Nikole Tesle koji će uzvratiti pozdrav, u potkrovlju zgrade se interpretacijski dio nastavlja, tamo je i terasa. Centrom će upravljati Poduzetnička zona Korana, bit će otvoren od ponedjeljka do nedjelje, a posjetiteljima je na raspolaganju parkiralište pored Sportske dvorane.

U prvom tjednu nakon otvorenja, po najavama Martine Marušić Brtivec, direktorice Zone, planiran je Dan otvorenih vrata kada će ulaz u Nikola Tesla Experience Center biti besplatan. Gradnja Nikola Tesla Experience Centra trajala je pet godina i u njega i parkiralište uloženo je 5,8 milijuna eura, od kojih je kroz ITU mehanizam osigurano 3,1 milijuna eura.

O parkiralištu smo pisali krajem siječnja, zbog uočenih nedostatak, koje će izvođač radova ukloniti o svojem trošku u jamstvenu roku od pet godina. Radove na parkiralištu s 56 mjesta je izvodila tvrtka AB gradnja, dok je nadzor provodila tvrtka INMARK. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap