Pretraga

Kreće proizvodnja robotaksija: Pogon će biti kod Lučkog

A- A+

U suradnji s kompanijom VPG, Rimčeva tvrtka Verne počinje graditi tvornicu za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Kako stoji u priopćenju tvrtke, tvornica će biti smještena u Lučkom u Zagrebu, na površini veličine 28.500  četvornih metara. Ondje proizvedena vozila planiraju izvoziti diljem svijeta. Cilj im je s vremenom povećati obujam proizvodnje, a izgradnja pogona, kažu, ključan je korak koji će njihov projekt lansirati na tržište.

AI generirani futuristički prikaz automobila | Freepik

U suradnji s kompanijom VGP koja se bavi izgradnjom i upravljanjem, Rimčev Verne kreće graditi tvornicu za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, objavljeno je u priopćenju tvrtke. Tvornica će biti smještena u Lučkom u Zagrebu, u okviru VGP Parka Zagreb i to na površini veličine od 28.500 metara kvadratnih.

– Hrvatska kompanija Verne, koja je nedavno predstavila svoj inovativni ekosustav urbane autonomne mobilnosti, kreće u izgradnju objekta kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj. U sklopu novog poslovnog parka od 8 hektara u Lučkom – VGP Parku Zagreb, na 28.500 metara kvadratnih nalazit će se tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, stoji u priopćenju.

Izdvojeni članak

Kampus Rimac nije završen na vrijeme: Dodatkom ugovora rok produljen za četiri godine

Sve Verne vozila proizvodit će se u Hrvatskoj pa izvoziti svoje proizvode u države diljem svijeta. Navedeno je da će za Verne proizvodni pogon izgraditi tvrtka VGP, kojoj će ova biti prva investicija u Hrvatskoj. Inače, VGP se opisuje kao pružatelj visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

‘Uloga u modernoj automobilskoj industriji’

– Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našega prvog proizvodnog pogona autonomnih vozila u Zagrebu. Ovdje će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta bit će proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobiva ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga tvornica će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 tisuća vozila godišnje, stoji u Verneovom priopćenju.

Dodaju kako će je u planu s vremenom, prateći dinamiku projekta povećavati volumen proizvodnje. Uz to, kažu kako izgradnja ovog pogona za njih predstavlja ključan korak za njihov projekt, no i za cijelu zemlju.

– Stvorit ćemo brojna kvalitetna radna mjesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj, rekao je Marko Pejković, CEO Vernea.

Tvornica će raditi od 2026.

U tvornici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Realizacija tvornica također će, očekuje se, biti od velike koristiti i predstavljati značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Pripreme za izgradnju počele su, a početak radova očekivan je već krajem ovog ljeta. Tvornica bi se trebala dovršiti i opremiti tijekom 2025. godine, a s radom bi trebala krenuti 2026. godine.

VGP prema vlastitom je opisu, dodajmo, paneuropska kompanija koja se bavi izgradnjom i upravljanjem. Isto tako, vlasnik je nekretnina u oblasti logistike i poluindustrijske proizvodnje visoke kvalitete. Krenuli su s radom kao građevinska tvrtka, no tvrtka se potom strateški preusmjerila na izgradnju velikih poslovnih parkova koji su namijenjeni za više najamnika.

Nedavno se, zbog smanjenog interesa za električne automobile, u dvije države zaustavila gradnja tvornica za baterije, pročitajte gdje točno.

Copy link
Powered by Social Snap